ELAZIĞ’IN DİNLENME MEKÂNLARI
- Kategori : 2014,Ağustos,Gazete Yazılarım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.293 kez okundu
Elazığ’ımızın bazı dinlenme yerleri vardır. Hazar Gölü başta olmak üzere, yazın manzarası ve serinliği ile Harput, balık lezzeti ile Keban ve İçme, yeşil alanları ve baraj suyu manzaralı Pertek , Ağın gibi, kış mevsiminde beyaza bürünen Hazar Baba kayak merkezi hemen altında masmavi bir göl. Elazığ’ı çok seven, Elazığ’a gönüllü bunun yanında yurtdışında görülebilecek birçok yeri görmüş birisi olarak sahip olduğumuz nimetlerin farkında olmayışımızı veya değerinin bilinmeyişini üzüntüyle izliyorum.
Öyle bir göle sahibiz ki; bu göl değil şehrimiz, çok sıcak olan bölgemiz için nefes alma yeridir. Zamanında mavi bayrak alan gölün her saati bir başka güzel, her saati mavinin ve yeşilin bir başka tonu, çevresini saran dağların bazı saatlerde eflatunumsu renge bürünmesi, göle yansıması beni benden alan manzaralardır. Hazar Gölünün değeri ne zaman bilinecek? Yıllardır çevresi yapılandı, taş yığını arttı. Yapılanma ile birlikte gölde kirliliğin artması da alınan tedbirlerin yetersiz olmasından dolayı kaçınılmaz oldu. Yıllardır yaz aylarında göle sık sık gideriz. Her yıl sezon başında iyileşme olacak heyecanı ile giderim. Ne yazık ki olumsuz görüntüler ile karşılaşırım. Güzel olan tek şey karayolu şeritlerinin artmış olması hem trafik stresini hem de kazaları azalttı. Şehirlerarası güzel bir yola kavuştuk. Göl kenarında hizmet veren birkaç balık lokantası var ancak, salaş halleri yıllardır aynı. Yeniler açılıyor ancak, yok birbirlerinden farkları.
Kamu kurumlarına ait dinlenme tesislerinin sayıları az değildir. Elazığ’da olduğumuz süre her hafta sonu gittiğimiz kurumların çoğunun tesislerin nerdeyse zor ayakta kaldığını, hatta adeta kendi hallerine bırakıldığını görüyorum. Kurumların belki dinlenme tesislerine ayıracak bütçeleri olmayabilir. Ama tesislerde iyi işletmecilik ile konukların memnuniyetlikleri sağlanırsa devamlılık olur. Hazar Gölündeki dinlenme tesislerine her geçen gün ilgi azalmaktadır. Nedeni; bana göre halen işletmecilik ile ilgisi olmayan personelin istihdam edilmesi. Çevre düzenlemesi ise keşke eski yılları koruyabilseydi. Bir iki yıl aralıklı gördüğüm kurumlara ait tesislerde birçok şey yıkılmaya yüz tutmuş. Artık insanların hizmet satın almak istedikleri tesislerde, istenile hizmet alınamayınca yarıdan çok az kapasite ile sezonu kapatmak zorunda kalıyorlar.
Tesisler kamu kurum işletmeciliği ile yönetilirse, o tesisin hizmetlerinden memnun kalmak mümkün değildir. Bakımsızlık nedeniyle tesisler çürümeye bırakılmaktadır. Acaba özelleştirmek sorunu çözecek mi? Elbette hizmet iyi olmak zorunda olacaktır ancak ücret artacaktır. O zaman kurum personeli veya kamu personeli olma avantajı yaşanmayacaktır. Madem bazı kurumlar ya idarecilerin ilgisizliği, ya imkansızlıklar, ya personel yetersizliği gibi nedeni ne olursa olsun kötüye giden bir işletmecilikte, yap-işlet- devret sistemiyle biraz hareketlendirilemez mi? Fırat Üniversitesine sahip ilimiz bilimsel toplantılara sık sık ev sahipliği yapmaktadır. Kurum tesislerinde yapılacak birkaç konferans salonu, toplantıların o muhteşem manzarada yapılmasına imkân sağlayacak ve gelen konuklar ilimizi bu huzurlu ortamı ile hatırlayacaklardır.
Bu kadar güzel ve doğal manzara bu bölge için bir nimet iken, yeterince değerlendirilememesi eminim ki birçok kişinin içini acıtmaktadır. Yine hemen yanı başında olan Hazar Baba Dağı kayak merkezi adını halen duyuramamaktadır. Orada konaklanabilecek ve hizmetin verilebileceği bir tesisin varlığı yine insanların orada kalmalarını sağlayacaktır.
Birçok ilçemizin kendisine has güzellikleri vardır. Ancak Sivrice’nin şehirlerarası yol üzerinde ve Hazar Gölü kıyısında olması, bu ilçeyi daha anlamlı hale getirmiştir. Her gidişte merakla neler yapıldı diye bakınırım. Sonu hüsran. 20 yıl önceki halinden sonra ilerleme kayıt edilmediği gibi bence gerileme var. İlçe’nin mülki amirlerinin o kadar çok yapması gereken işler var ki?
Sayın Valimiz Ömer Faruk Koçak’ın girişimiyle Ağustos ayı başlarında Hazar Çalıştayı isimli bir etkinlik başlatıldı. Amaç Sivrice ve Hazar Gölü’nün değerlendirilmesi idi. Sivrice mülki-yerel yönetim ve Elazığ mülki- yerel yönetim işbirliği ile çalıştaydan çıkacak sonuçların hayata geçirilmesini temenni edelim. Umarım hayallerimiz gerçekleşir.
Elazığlılar ve Elazığ sevdalıları yapılacak güzellikleri bekliyoruz.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.