TARİHTEN GÜNÜMÜZE ELAZIĞ KONGRESİ
- Kategori : 2014,Gazete Yazılarım,Kasım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.570 kez okundu
17-18 Kasım 2014 tarihleri arasında Elazığ için büyük önem taşıyan bir kongre yapıldı. “Tarihten Günümüze Elazığ Kongresi” adını taşıyan etkinlik; Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Elazığ Belediyesi, Elazığ Valiliği, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Ankara Elazığ Kültür Derneği, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı ve Elazığ Dernekler Federasyonu tarafından düzenlendi. Bu kongrede Elazığ’ın geçmişi yanında geleceğe yönelik birçok bildiri sunuldu ve tartışıldı.
Açılış konuşmalarında Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ali Beyhan, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Belediyesi Başkanı Mücahit Yanılmaz, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ve Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak birer konuşma yaptılar. Akabinde açılış oturumu yapıldı. Açılış oturumuna Elazığ Belediyesi Başkanı Mücahit Yanılmaz başkanlık yaptı. Bu oturumda söz alan Ankara Elazığ Kültür Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşim Çakırbay, Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar ve Marmara Elazığlılar Derneği Başkanı Mahmut Kahraman, kuruluşlarının faaliyetlerini anlattılar.
Birkaç yıl önce kurulmasına karşın Marmara Elazığlılar Derneğinin faaliyetleri dikkatleri çekti. Başkan Mahmut Kahraman derneğin çalışmalarını anlatırken, görsel bir sunu yaparak faaliyetlerin katılımcılar tarafından daha iyi anlaşılmasını sağladı. Açılış oturumunda isimler geçmesine karşın İstanbul Elazığ Dernekleri Federasyonu Başkanı Faik İçmeli ile Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ’ın oturuma katılmamaları farklı yorumların yapılmasına neden oldu.
Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte Birinci Elazığ Kültür Kurultayı Projesi çalışmaları 2002 yılında başlatılmıştı. Bu çalışmalar kapsamında “Kültür ve Tabiat Varlıkları, Mimari ve Güzel Sanatlar, Elazığ Bibliyografyası, Elazığ Biyografisi, Dil ve Edebiyat, Din ve Dini Hayat, Halk Oyunları, Musiki, Halk Kültürü, Mutfak Kültürü, Şahıs-Yer ve Mevki Adları, El Sanatları, Tarım ve Hayvancılık Kültürü, Şehirleşme ve Kültürel Değişim ve Spor” isimleri ile 15 ayrı komisyon kurulmuştu. Bu projenin Dönem Başkanlığını Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Dönem Genel Sekreterliği görevini ise Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol yürütmüştü.
Birinci Elazığ Kültür Kurultayı Projesi kapsamında Öğretim Görevlisi Gönül Demirpençe Gel ile Fethi Ahmet Gel tarafından “Elazığ Mutfak Kültürü (2003)”, Prof. Dr. Ahmet Buran ve Şerife Oğraş tarafından “Elazığ İli Ağızları (2003), Prof. Dr. (O dönemlerde doçent) Orhan Kılıç ve Araştırma Görevlisi Ayşegül Hüseyniklioğlu tarafından “Elazığ Bibliyografyası (2003)” ve Prof. Dr. Edip Özer, Yrd. Doç. Dr. Hüsamettin Kaya, Nihat Kazazoğlu ve Zülfü Bircan tarafından “Elazığ Halk Oyunları (2004)” kitapları yazılmış ve bu kitapların editörlüğünü Prof. Dr. Asaf Varol yapmıştı. Söz konusu bu kitaplar Elazığ Valiliği ELESKAV yayınları olarak neşredilmişti. Oysa Birinci Elazığ Kültür Kurultayı Projesinde hedef 15 kitap yayınlamaktı.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk “Tarihten Günümüze Elazığ Kongresi” açılış oturumunda söz alarak Birinci Elazığ Kültür Kurultayı Projesi hakkında bilgiler verdi. Ancak bazı sıkıntılar yüzünden kitapların bir kısmının basılamadığını ve acaba Elazığ Belediyesi olarak bu kitapların tekrar basılıp basılamayacağını Mücahit Yanılmaz’a sordu. Başkan Mücahit Yanılmaz da “kitapları getirin, basalım” yanıtını verdi.
Birinci Elazığ Kültür Kurultayı Projesi kapsamında yazımına başlanılan ancak hazırlanması ve basımı geciken bazı kitaplar ise “Elazığ Buluşuyor” faaliyetleri sayesinde basılmıştı.
Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte Elazığ Buluşuyor Zirvesi çalışmaları 2006 Haziran ayında başlatılmıştı. Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan Elazığ kökenli ya da Elazığ sevdalısı tanınmış şahsiyetlere ulaşarak, Elazığ’da yapılan zirveye katılımlarını sağlamak, Elazığ İlinin sosyo-ekonomik gelişimini hızlandırmak, maddi ve manevi potansiyele sahip Elazığlıların mevcut durumlarını belirlemek ve ileride bu şahsiyetlerin Elazığ’a ne tür katkılarının olabileceği hususunda stratejiler belirlemek, planlar yapmak ve zirve çalışmalarının içinde yer aldığı kitapların hazırlanarak ileri nesillere yazılı ve görsel dokümanlar şeklinde aktarmak, bu projenin öncelikli amacını oluşturmuştu. Zirve sonrasında elde edilen bilgiler ışığında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı esas alınarak, Elazığ’ın sosyal ve ekonomik açılardan bulunması arzu edilen konumun elde edilebilmesi için, farklı sektörlerde ne tür projelerin geliştirilebileceği, gelişme stratejilerinin neler olabileceği ve bu bağlamda ne tür fizibilite çalışmaların yapılabileceği belirlenmişti. Bu çalışmaları yürütmek üzere o dönemlerde Özel İdare Genel Sekreteri görevini sürdüren Enver Erdem ve bilahare görev değişikliği nedeniyle Vali Yardımcısı Bedrettin Özmen Dönem Başkanları ve Prof. Dr. Asaf Varol Dönem Genel Koordinatörü olarak görevlendirilmişlerdi. 19-20 Aralık 2008 tarihlerinde Elazığ’da nihai zirve yapılmış ve bu zirve sayesinde “Elazığ Buluşuyor 2008-2023 Vizyonu”, Gönül Özel tarafından hazırlanan “El Sanatları” ve Prof. Dr. (O dönemlerde doçent) Cengiz Arslan ve Ali Serdar Yücel tarafından “Elazığ’da Geçmişten Günümüze Spor” kitapları hazırlanmıştı. Elazığ Buluşuyor 2008-2023 Vizyonu kitabında Eğitim, Sağlık, Halk Müziği – Halk Oyunları – El Sanatları, Tarım, Ormancılık, Sanayi, Yeraltı Kaynakları, Haberleşme, Medya, Spor, Su Ürünleri ve Çevre sektörleri ele alınmıştı. Bu kitapların da editörlüğünü Prof. Dr. Asaf Varol yapmıştı.
“Birinci Elazığ Kültür Kurultayı Projesi” kapsamında yazımı planlanan ancak görev tevdi edilen yazarlarca yazımı tamamlanamayan “Kültür ve Tabiat Varlıkları, Mimari ve Güzel Sanatlar, Elazığ Biyografisi, Dil ve Edebiyat, Din ve Dini Hayat, Halk Kültürü, Şahıs-Yer ve Mevki Adları, Tarım ve Hayvancılık Kültürü, Şehirleşme ve Kültürel Değişim” alanlarındaki eserler tamamlanamamıştı.
Tarihten Günümüze Elazığ Kongresinde gündeme gelen Birinci Elazığ Kültür Kurultayı Projesinde tamamlanamayan kitapların tamamlanarak basılabileceği ve Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz’ın kongrede vermiş olduğu taahhüdü yerine getirmek için gereğini yapacağı düşüncesindeyim.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.