İNTERNET HAFTASI ETKİNLİĞİ
- Kategori : 2011,Gazete Yazılarım,Nisan
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :3.630 kez okundu
İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. İnternet hızla çoğalan bilgilerin dolaşım sistemidir. Ticari boyutunun ortaya çıkmasıyla yaşamla daha çok iç içe geçmeye başlamıştır. İnternet farklı bir ortam, farklı bir atmosfer! Kendi yazılı olmayan kuralları olan; kendi toplumu olan bambaşka bir yapılanmadır. Klasik yaşama biçimlerini, değer yargılarını değiştiren, hayatımıza yeni uğraşılar getiren bir teknolojidir.
Bilgisayarın yaygınlaşması ile birlikte Bilişim kavramı ortaya çıktı. Teknoloji ve bilginin birlikte kullanılmasıdır denilebilir. Bilişimin birkaç yönü vardır; bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu.
Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 70 milyon insandan 30 milyon gibi bir nüfusun bir şekilde interneti kullandığı belirtilmektedir. Bu rakam oldukça fazla sayıyı ifade etmektedir.
İnternet Haftası toplumda internet kültürünü yaymak, interneti tanıtmak, büyütmek, yeni projeler başlatmak, kısacası interneti Türkiye gündemine yerleştirmeyi amaçlamaktaydı. Bence hedefine de ulaştı.
Günlük hayatımızın birçok safhasında kullanılan internet, 12 Nisan 1993 yılında Türkiye’de genel kullanıma açıldı. Her yıl Nisan ayında yapılan etkinliklerle kutlanılan İnternet Haftası bu yıl da 11-24 Nisan tarihleri arasında kutlandı. Birkaç yıl öncesine kadar bu konu ile ilgili eleman azlığı nedeniyle çeşitli illerde aldığımız panel davetlerine eşim ile birlikte giderdik. 2000-2005 yılları arasında Malatya, Tunceli, Van ve Siirt’te davetli konuşmacı olarak bulunmuştuk.
2001 yılından itibaren İnternet Haftası etkinliklerini, görev yaptığım Üniversitede bizzat kendim hazırlamaktayım. Nisan ayı içerisinde Bilgisayar Bölüm öğrencileri ve FEBİTEK (Fırat Elektronik – Bilgisayar ve Teknoloji Kulübü adına il merkezinde ve ilçelerde yapılan panellere ilginin fazla olduğunu gördük. Sınıflarda böyle bir etkinlikten söz ettiğimde öğrenciler sunmak istedikleri konularla bana gelmişlerdi. Ancak içlerinden konu güncelliğini ve sunum yapacak kişinin anlatım yeteneklerini göz önüne alarak seçim yapmıştım. Tevfik Ağdaş, Hakan Kandemir, Abdullah İsmetoğlu, Telha Mercimek, Muammer Türkoğlu ilçelerde bu anlamda bilgilendirmeye daha çok ihtiyaç olacağını düşünerek kendi imkanlarıyla Sivrice ve Karakoçan ilçelerine gittiler. Bu davranışları görev anlayışlarının basamaklarından birisiydi. Takip eden günlerde 25.04.2011 tarihinde Fırat TV stüdyosunda yapılan ve canlı yayın ile yayınlanan paneli oturum başkanı olarak yönettim. Bu panelin özelliği öğretmen adayı olan son sınıf öğrencilerinin konuşmacı olarak görev almalarıydı. Sunum konularına göre panele “İnternet ve Sosyal Yaşam” ismini verdik.
Öğretmen adaylarından; Serdar Kaçar “Bilgisayarın İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri”, Meryem Koç “İnternet Tarayıcıları”, Fahrettin Burak Demir “İnternet Ekonomisi”, Aysel Duran “Sosyal Paylaşım Ağları (Facebook, Msn, Twitter) konularında slayt eşliğinde sunumlarını yaparak salondaki katılımcı ve televizyonları başındaki izleyiciler ile bilgilerini paylaştılar. Geçmiş yıllarda aynı çerçevede hazırladığımız etkinliklerde görev alan öğrencilerimizin bu yıl görev yaptıkları okullarda bu defa kendilerinin öğretmen olarak paneli yönettikleri, öğrencilerine panelist olma yolunu açtıklarını gördüğümde sevinmiştim.
Bu yıl yine panel hazırlığı yaparken 2008 Nisan ayında Siirt merkezde, Pervari, Şirvan ve Kurtalan’da Üniversite Çalışanları Kadın Kolları Derneği üyeleri olarak ben, Yrd. Doç. Dr.Semra Saraçoğlu, Öğr. Gör. Nilgün Onursal, Anadolu Yatılı Öğretmen Lisesi Öğretmen Hacer Yüksel, Öğr. Gör. Esra Ömür “Aile ve Bilgisayar “isimli paneli ne kadar büyük bir heyecanla hazırladığımızı ve sunuşlarımızı hatırlıyorum. Dönemin Pervari Kaymakamı Sayın Nurettin Dayan ve eşi, Kurtalan Kaymakamı Sayın Serdar Bakır, Şirvan Kaymakamı Sayın Mustafa Kutlu ve eşi’nin konuya verdikleri önemi oraya gidince çok daha iyi anladım. Hedef kitlemiz katılımcılar, öğrenciler ve aileler idi. İlgi o kadar çoktu ki…. Şehir merkezlerinde yaptığımız sunumların bu kadar ilgi görmediklerini orada daha iyi anladık. Panel sonrası halk ile yaptığımız söyleşi ve onların dile getirmemizi istedikleri konular o kadar çok ve yerindeydi ki… İhtiyaç duyulan konular için uzmanlar ile konuştuk programa aldık. Ancak oradan erken ayrılmam nedeniyle 2. panel veya seminerlere gitme şansım olmamıştı. Eski günleri anarken İnternet Haftası nedeniyle çalışmalarımızda bize yol açan isimlerini andığımız dostlarımıza tekrar selam ve saygılarımı gönderiyorum.
İsimlerini andığım sevgili öğrencilerimi başarı ve duyarlılıklarından dolayı kutluyor sevgilerimi gönderiyorum.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.