UMUT’UN İLKELİ YAYINCILIĞI
- Kategori : 2011,Gazete Yazılarım,Kasım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :2.083 kez okundu
Günümüzde medya, gelişen teknolojiye paralel olarak dünya standartlarında yazılı ve görsel yayın yapan, hızla gelişen bir sektördür. Gelişen bu teknolojiye nitelikli eleman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Medya dendiğinde ilk akla gelen gazete ve gazeteciliktir. Günlük okuduğumuz gazetelerin yayına hazır hale gelmesi çalışması ancak ekip işidir. Yazılı basın muhabiri, foto muhabiri, sayfa sekreteri, editör, genel yayın yönetmeni, çevrimiçi (online) yayımlanan gazeteler için web tasarımcısı… Her geçen gün çalışanların sayılarının artması kaçınılmaz oldu.
Gazetecilik, haberi doğru kaynaktan alarak yorumsuz yayınlaması onun ilkesi olmalıdır. Belgeye ve bilgiye dayalı haber yapması gerekir. Yanlı yapılan haberin yıpratamadan başka bir işe yaramadığı zaman zaman yaşanmaktadır. Halkın gözündeki gazeteci; mert, dürüst, güvenilir kişiliğe sahip olandır.
Yaratıcılık, doğru haber yapmak, planlı çalışmak, yeni teknolojileri kullanabilmek gazetecinin verimliliğini artıran faktörlerdir. Bu sektörün mutfağında çalışan muhabir haber değeri taşıyan olayları belgeleri ile toplar, yazar. Fotoğrafı, yazılı haberi, ilanı, reklamı masaüstü yayıncılık yazılım programlarını kullanıp dizgesini yaparak basıma hazır hale getirenler medya çalışanlarıdır. Tehlikeli ortamlarda fotoğraf çekip ilk haberi vermek için güç şartlarda çalışan foto muhabirleri, toplanılan haberleri haber formatında kaleme alarak sunan haber muhabirlerinin, zaman zaman çok tehlikeli ortamlarda görevlerini sürdürmek zorunda kaldıklarını biliyoruz.
Gün geçtikçe ulusal ve yerel basında çeşitlilik artmaktadır. Ulusal basının her yere, her habere yetişmesi zaman alır. Yetişse dahi o bölgeyle ilgili detaylı haberi okuyucularına ulaştıramaz. Oysa yerel medya kent ve ilçe haberlerini okurlarına daha açıklamalı ulaştırabilir. Yerel basın o yörede yaşayan halk tarafından çok daha fazla takip edilmektedir. Bazen yerel basının önemi ulusal yayının etkisinden çok daha fazla olabilmektedir. Artık çevrimiçi (online) gazeteler okyanus aşırı ülkelerde rahatlıkla takip edilebilmektedir. Her yurtdışına gittiğimde internet üzerinden Türkiye’de yaşadığım yerlerdeki yerel gazeteleri okuyarak güne başlıyorum. Öyle bir duygu ki haberleri sıcağı sıcağına alınca kendimi memleketimden ya da gönül bağı verdiğim yerlerden çok da uzak hissetmiyorum.
Siirt’de Sayın Mehmet Esmeroğlu sahipliğinde, Genel Yayın yönetmeliğini de Sayın Ayhan Mergen’in yaptığı ve günlük yayınlanan Umut Gazetesini Siirt’e gittiğimi günden beri online da olsa okurdum. Geçen kısa bir süreden sonra kendimi bu gazetenin içerisinde buldum. Bir bakıma gazeteyi artık odam gibi kabullenmeye başladım. 2008 Ocak ayından itibaren kendimi Umut ailesinin bir ferdi olarak görmeye başladım. Bana bir başka getirisi Sayın Mergen ve Esmeroğlu ile Siirt’i ve Siirt kültürünü daha iyi tanıma fırsatı yakaladım. İnsanın yaşadığı yerden kopmaması oradaki dostları ile kurduğu bağ ile yakından ilişkilidir.
Umut Gazetesi 7. Yayın yıldönümünü kutluyor! Bu vesile ile başta gazetenin yayın yönetmeni ve sahibini, gazetenin mutfağında çalışan bütün emektarlarını özveriyle çalışmalarından dolayı takdir ve tebrik ediyorum. İzledikleri ilkeli yayın politikalarının sürekli olacağına dair olan inancımı da siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.