Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

SİİRT’TE İNANÇ TURİZMİ

04
Şubat
2008

Bir ülkenin ekonomik olarak gelişmesinde rol oynayan farklı unsurlar bulunmaktadır. Hızlı gelişen ülkelere baktığımızda, bu ülkelerin sanayi alanında yapmış oldukları atılımların, ülkelerin gelişiminde büyük rol oynadığını görürüz. Almanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletlerinin kalkınmasında rol oynayan sektörlerin başında sanayi gelir. Diğer taraftan Akdeniz ülkelerinin önemli bir bölümünün turizmden sağladıkları katkılar, bazı ülkelerin sanayiden gelen getirileriyle yarışabilecek durumdadır. Örneğin İspanya ve İtalya’nın turizmden elde ettikleri gelirler, küçümsenmeyecek seviyelerdedir.

 

İnanç turizmi nedeniyle büyük gelirler sağlayan ülkeler de mevcuttur. Farklı dinlere göre İsrail (Kudüs) ve Suudi Arabistan (Mekke) ülkelerini hac mevsimlerinde ziyaret eden kişilerin sayıları milyonları bulabilmektedir. Hac’a giden Müslümanların Suudi Arabistan’a bıraktıkları paranın miktarları oldukça fazladır. Bir ülke ziyaret edildiğinde, gidilen yerler arasında dini mabetler en çok gezilen mekanlar olabilmektedir. Bir Müslüman Avrupa ülkelerine gittiğinde, gezdiği mekanlar arasında tarihi kiliseler de yer almaktadır. Tam aksine başka dine mensup turistlerin de ülkemizde camileri ziyaret ettikleri bilinmektedir.

 

Altı bin yıllık tarihsel bir geçmişi olan Siirt, inanç turizmi açısından çok kıymetli kültürel değerlere sahiptir. Bu değerlerimiz arasında Veysel Karani Hz., İbrahim Hakkı Hz., ve İsmail Fakirullah Hz. ön plandadır. İnanç, bilim ve edebiyat adamlarından Siirt’te makamı bulunan Veysel Karani Hz. ile XVIII. yüzyıldan beri Siirt’in bilim, kültür, edebiyat ve inanç yapılanmasında önemli eserler vermiş İbrahim Hakkı Hz. ve İsmail Fakirullah Hz.’nin yeterince bilindiğini söylemek mümkün mü?

 

İbrahim Hakkı Hz. tasavvuf ve edebiyatta, psikoloji ve sosyolojide, tıp ve astronomide ve daha birçok ilim dalında çalışmalar yapmıştır. İbrahim Hakkı Hz.’nin İslam alemine ve insanlığa bıraktığı değerli eserler, kendisinin pozitif ilimlerdeki başarısının kanıtıdır. Hocası İsmail Fakirullah Hz. için yaptırdığı türbe ile eskiden beri yeni yılın ilk günü kabul edilen ve güneşin koç burcuna girdiği 21 Mart “Nevruz”un ilk ışıklarının hocası İsmail Fakirullah Hz.’nin türbe içerisindeki mezarı başına yansımasını sağlayan İbrahim Hakkı Hz., derin astronomi bilgisine sahip olduğunu göstermiştir.

 

İbrahim Hakkı Hz. birçok alanda farklı dillerde tasavvuf, seçme şiirler, tecvit, zaman belirleme usulleri, dini ve sosyal konular, mevsimler, aylar, gezegenler ve takvimlerle ilgili bilgiler, astronomi, anatomi, geometri, psikoloji ve edebiyat konuları, biyografi, gizli sırlar, menkıbeler, yeryüzünün enlem ve boylamlarının, saat vakitlerinin nasıl bulunabileceğinden, kıble ve yön tayininden, dağların yükseklikleri ile engebeli mesafelerin ölçülmesine dair usuller, manevi telkin ve tavsiyeler, Arapça ve Fars Dili’nin gramer kuralları konularında eserler yazmıştır. Bu eserleri acaba kaç kişi bilmektedir?

 

Yukarıda bahsedilen konuları inanç turizmi için kullanabilmek dahi, Siirt için önemli bir gelir kaynağı olabilir. Siirt Valiliğinin, Siirt Üniversitesinin, sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmalarıyla inanç turizminin il de gelişmesinde büyük mesafeler alınabilir. Şimdiye kadar İl de inanç turizmin gelişmesinin önündeki en büyük engel, yörede süregelen terör olaylarıdır. O nedenle kökeni ne olursa olsun sağduyulu her kişinin yapması gereken birinci görev, terör olaylarının son bulmasına katkı sağlamaktır. Terör son bulduğunda, inanç turizmin Siirt’te  geliştirilmesi için artık herhangi bir engel kalmayacaktır.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.