SİİRT ÜNİVERSİTESİNİN KAMPUS ALANI
- Kategori : 2009,Aralık,Gazete Yazılarım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :2.702 kez okundu
Prof. Dr. Asaf Varol’un Siirt’te Rektör Vekilliği döneminde hazineye ait araziler içinden gelişmeye en çok müsait yer olması nedeniyle Siirt Üniversitesinin kampus alanının Kezer’de Havaalanının bitişiğinde seçilmesine 6 kişilik bir komisyon karar vermişti. Bu arazinin seçilmesi o zaman bazı çevrelerce çok eleştirilmişti. Halkın bir bölümü kent merkezinden uzaklığı nedeniyle, esnafların alış veriş bağlamında öğrencilerden yeterince yararlanamayacağı, alış veriş için öğrencilerin Batman’ı tercih edebilecekleri şeklinde yorumluyorlardı. Kampus alanı ile ilgili yapılan tüm öneriler dikkate alınmış ve çeşitli sınırlılıklar göz önünde bulundurularak kampus alanı belirlendiğini eşimden sürekli duyuyordum.
Türkiye’de eski kurulan üniversitelerin birçoğu başlangıçta şehir merkezinin çok uzağında yer almıştır. Ancak ilerleyen zamanla mesafeler kısalmış ve üniversite kampus alanları merkeze sıkışmıştır. Yaşadığım kent Elazığ bunun en güzel örneklerindendir. Üniversite ilk kurulduğu yıllarda halkın büyük bir bölümü şehir merkezinden olan uzaklığından dert yanıyormuş. Ama şimdi Üniversite şehir merkezinde sıkışmış kalmış. Diğer kentlerde de benzer durumlar söz konusu. O nedenle eminim ki yıllar sonra üniversite kampus alanı çevresinde meydana gelecek yapılaşma sonucunda Siirt çok hızlı bir biçimde gelişecek ve kampus alanının isabetliliği görülecektir.
Eşim Siirt Üniversitesi’nin kampus alanının hemen yanında bulunan şahıs arazilerinin üniversite arazisine dahil edilmesi gerektiğinden hep söz edip dururdu. Üniversite o arazileri alırsa ve ileride Siirt havaalanı Batman-Kurtalan arasında kurulup mevcut havaalanının yeri üniversiteye devredilirse, Siirt Üniversitesinin kampus alanının mükemmel olacağından söylüyordu. Siirt Üniversitesinin kampus alanı çevresindeki parsellerin kamulaştırılarak Üniversiteye kazandırıldığını geçenlerde basından duydum ve çok mutlu oldum.
Siirt’in komşusu Bitlis’te Bitlis Eren Üniversitesinin inşaatları hızla yükseliyor. Diğer yeni kurulan bazı üniversitelere ait inşaatların da hızla ilerlediğini basından izliyoruz. Siirt’te ise hala kampus alanının yeri artık tartışılmamalıdır. Çünkü Üniversitenin kampus alanının yeri belirlenmiş ve tescil edilmiştir. Yeni kampus alanında bir an önce inşaatların yapılması için mücadele edilmelidir.
Üniversite arazinin engebeli olması kanımca ayrıcalıktır. Üniversite yerine karar verildiği zaman kampus yerleşkesi çiziliyordu ve detaylar basın toplantılarında dile getiriliyordu. Siirt’te öğretim elemanlarının gelişlerini hızlandırmak ve üniversiteyi cazip hale getirmek için mutlaka bol sayıda lojman yapılmalıdır. Kampus alanı içerisinde ilköğretim ve ortaöğretim okulları olmalıdır. Siirt’te diğer illerden öğrenci çekebilmek için de mutlaka İngilizce hazırlık sınıfı bulunmalıdır. İkili anlaşmalar yapılarak Siirt Üniversitesinin yurtdışı üniversitelerle olan ilişkileri artırılmalıdır. Sosyal tesislerinin çokluğu ve çeşitliliği, hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının Siirt’te gelişini artırabilir. Siirt esnafı da öğrencileri sadece müşteri gibi görmemelidir. Siirtli iş adamları bir araya gelerek Siirt üniversitesine öncelikli olarak maddi destek sağlamalı ve bazı binaları yapmalıdırlar. Bunun için Kayseri halkını örnek almalıdırlar diye düşünüyorum. İnşallah Siirt Üniversitesi Güneydoğunun ilim yayan bir meşalesi olarak ışık saçacak ve Tillo’nun tarihi mirasına uygun bir üniversite olacaktır.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.