AKILLI SINIFLAR
- Kategori : 2013,Gazete Yazılarım,Kasım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.595 kez okundu
Akıllı ev, akıllı telefon, akıllı tahta, akıllı sınıf kavramları artık konuşma dilimizde sıralanmaya başlandı. Bu kavramlardaki akıllılık nedir? Bir yazı tahtası nasıl akıllı olabilir? Bir sınıf nasıl akıllı olabilir? Onları akıllı yapan; gelişen teknolojiye paralel yenilenmesi, özelliklerine özellik katmasıdır.
Birkaç yıl önce daha akıllı tahta kavramını yeni duymuştuk. İşitmeyle birlikte sınıflara gelmeye başladı. Akıllı tahtanın özelliği şu: Bilgisayardan gelen görüntü projeksiyondan geçerek tahtaya yansır ve tahtada işlem yapılabilir. Yani bilgisayar başına gitmeden tahtayı kullanmak mümkün. Nelere ihtiyaç var diye bakılırsa; projeksiyon, bilgisayar, akıllı tahta. Akıllı tahta yüzeyindeki dokunmayı algılayıp üzerinde işlem yapılabildiği için interaktif hal alır ve bir bilgisayar ekranına dönüşmüş olabilir. Tahta ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan bilgisayarda yüklü olan yazılımdır. Birçok yönden eğitime katkısı olmuştur. Her şeyden önce öğrencilerin motivasyonunu artırır, öğretmene fiziksel olarak sınıfta serbestlik verir. Tahtada çözümü yapılan, işlenen dersler kayıt altına alınarak onların tekrar edilmesi, mail adreslerine gönderilmesi sağlanabilir. Zaten görsellik ön plandadır. İstenilen renklerin ve sesin kullanılması,öğrenciler için dersi daha görsel hale getirmektedir. Akıllı tahtalar sınıflara girdikten sonra bazı okullarda öğretmenlere kurs aldırılarak tahtanın kullanılması sağlandı. Bazı tahtalarda kullanılamadığı için kaldırılmıştı. Fatih projesiyle yaygınlaşarak okullara giren tahtaların kullanımı için yine öğretmenlere ders aldırtılarak kullanımları sağlandı.
Akıllı tahtalardan sonra Akıllı Sınıflar okullarda kurulmaya başlandı. Akıllı Sınıf, videokonferans ve canlı yayın teknolojisi ile yapılandırılmış, fiziksel anlamda farklı ortamlarda bulunan bireylerin interaktif şekilde derse katılımını sağlar. Teknolojik açıdan daha fazla malzemeye ihtiyaç duyar. Her öğrencinin interaktif katılımının sağlanması esastır. O nedenle her öğrencinin ağa bağlı bilgisayarının olması gereklidir. Ses konferans sistemi, network kameralar, sunum perdeleri, çeşitli yazılımlar, interaktif ekranlar, video konferans sistemi, projeksiyon cihazı, interaktif yazı tableti gibi donanıma ihtiyaç duyan akıllı sınıfların oluşumu ciddi parasal kaynak gerektirmektedir. Yapılan yatırımlar Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki bazı okullar 7-8 yıl önce bu mükemmel sınıflara ulaştı. Dönemin Şirvan Kaymakamı Sayın Mustafa Kutlu ve değerli eşleri Çiğdem Kutlu’nun ev sahipliğini yaptıkları “Toplumda Ailenin Önemi” isimli panele ben ve Siirt Üniversitesinden arkadaşlarım konuşmacı olarak gitmiştik. Akıllı sınıfları gördüğümde mutluluk dolu bakışlarımı ve hayretlerimi gizleyememiştim. Hâlihazırda çalıştığım üniversitede ve Siirt Üniversitesinde o zamanlar akıllı tahtamız yoktu.
Teknolojiye boğulan kurumlardaki teknik elamanların kullanılması çok önemlidir. Bu anlamda hizmet içi eğitimlerin yaygınlaşması her öğretmen ve öğrencinin akıllı tahtayı kullanmalarını sağlamak önemlidir. Akıllı sınıflarda keyif alan birey, derslerine daha fazla yoğunlaşmış olabilir.
Teknoloji kullanımından mahrum olmayan öğrenci ve eğitmenlerin çoğunluğunu sağlamak için çalışmaya devam…
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.