KIŞ ŞARTLARI VE KAÇAK ELEKTRİK
- Kategori : 2013,Aralık,Gazete Yazılarım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.461 kez okundu
Bu yıl erken başlayan ve ülkemizi hızla etkisi altına alan soğuk hava zor yaşamı birlikte getirdi. Özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinin kara teslim olması halkı, yetkilileri, ilgili kurumları belki gafil avladı. Ulaşım sıkıntısı bir yandan, ısınma sıkıntısı bir yandan birleşti. Bazı illerde iklim değişti. Bölgemizde kurulan barajların iklimin değişmesine etkili olduğu biliniyor. Örneğin; yıllar önce Diyarbakır’da öğrencilik zamanlarımda orada kar görmezken, Elazığ’da bazen aylarca kar yerden kalkmaz, buz katmanı üzerine buz katmanı oluşurdu. Çatılardan, saçaklardan sarkan buzlar her zaman tehlike saçardı.
Birkaç gün önce yağan kar Diyarbakır ve Siirt gibi çok karı tanımayan illere daha önce yağdı. Okullar hemen tatil edildi. Köy yolları kapandı. Yolların kapanması ne demek, yaşayan bilir. Bazı ihtiyaçlarının giderilememesi demektir. Şehir ile bağlantılarının kesilmesi demektir. Köylerindeki imkânlar ile yaşamak demektir. İyi tamam da yiyecek ve ısınma ihtiyaçları giderilebilir, peki acil sağlık sorunu olanlar nasıl ulaştırılabilir? Kızaklar ile taşınan hastaları yıllardır görüyoruz. Hasta taşımada bir ilki daha duydum. Bir köyde karbondioksit gazından zehirlenen iki kardeşin iş makinası kepçenin kepçe kısmı ile taşınması oldukça ilginç, acı ve düşündürücü bir tablo.
Yine Güney Doğu Anadolu Bölgesinde bazı illerde ki onlar; Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve bu illere bağlı bazı ilçelerinde zaman zaman periyodik elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Elektrik kesintisi ne demektir? Artık çoğunlukla doğal gaza bağlı ısınma gerçekleştiği için kombiler elektrik olmadan çalışmıyor. Isınma sorun oluyor. Akşam saatlerinde yapılan kesintilerde öğrencilerin ders çalışmaları nasıl göz ardı edilebilir? Otomasyon, yani bilgisayarlı sisteme geçen kurumlarda işler duraksıyor. Mesai saati olmazsa bile resmi kurumların dışında serbest meslek sahiplerinin geceli gündüzlü çalışanları var onlar ne yapmalı? Her iş yeri jeneratör alamaz. Elektrik kesintisi akabinde çalışmayan pompalar nedeniyle sular kesilebiliyor. Yaşamın içerisinde su ve elektrik yok ise hayat felç olmaya adaydır.
Elektrik kesintilerinin 21. Yüzyılda nedeni 3 tarafı sular ile çevrili ve barajlara sahip bir ülkede neden bu kadar fazla diye merak edildiğinde ilginç, bir o kadarda acı gerçekler işitilmekte. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin yaptığı %20 ‘lik bir kısıtlama olduğu öğrenildi. Peki, neden bu kısıtlama? Günlük tüketimin belli bir yüzdelik diliminin kesileceği biliniyordu. Ne yazık ki kaçak elektriğin en çok kullanıldığı bölgelerde neden kesintiye gidildi peki? Eğer batı kentlerindeki sanayiinin kullandığı elektrik sarfiyatından tasarruf ise faturayı neden Güneydoğu Anadolu Bölgesinin halkına ödetiyorlar. Neden kaçak elektrik ise “kurunun yanında yaşı neden yakıyorlar”? Mücadele etmekten aciz kurumlar güçleri yettiğine mi işlem yapıyorlar? Elektrik sayaçlarının korunması için gerçek anlamda önlem alınır, kaçak elektrik kullananların canı yanacak şekilde cezalandırılırsa bu sorun giderilmiş olur. Dürüst vatandaş da mağdur edilmemiş olur.
TEİAŞ’ın açıklamalarına göre sık sık tekrarlanan arızaların olması. Bu gerekçe olmamalıdır. TEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra deneyimli personelin başka kurumlara geçmesi veya geçmek zorunda bırakılması özel firmalarda deneyimli elemanın olmaması demek oldu. Sonuçta özel firmadır. Az para ile çok hizmet satın alma mantığıyla yola çıkarsa kalifiye eleman çalıştıramayacak ve hizmet aksayacaktır. Olan yine vatandaşa olacaktır. Kış şartlarında elektrik kullanımının daha çok artacağı göz önüne alınırsa, yükün artmasından dolayı arızaların artacağı bilinmesine rağmen halen kalifiye eleman çalıştırmaktan kaçan şirket bu şekilde nereye varabilir? Boyun eğen, sorgulamadan aciz toplum olduğumuz sürece daha birçok gerçeği yön değiştirerek açıklama anlamında önümüze süreceklerdir.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.