DEMOKRASİ
- Kategori : 2011,Gazete Yazılarım,Haziran
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.589 kez okundu
Bir yönetim biçimi olan demokrasi halkın kendi kendisini yönetmesi sistemine dayanır. Demokrasi; Yunanca kelimedir. Halk anlamına gelen demos ve iktidar anlamına gelen kratos kelimelerinin birleşimdir. Bileşik kelime olan bu terim anlam olarak halk iktidarı, halkın kendi kendisini yönetmesi ve halkın yönetimi anlamını taşır.
Tarih boyunca insanlar çeşitli yönetim biçimlerini denemiş ve sonuçta Demokrasi benimsenmiştir. Örneğin; monarşi tek kişinin, oligarşi birkaç kişinin, aristokrasi bir sınıfın yönetimi idi. Demokrasi halkın yönetimi anlamıyla birçok toplumun gıptayla baktığı idare şekli olmuştur.
Yönetime katılma, hürriyet, çoğulculuk, çoğunluk iktidarı, azınlık hakları ve hukuk devleti gibi faktörler demokrasinin bileşenleridir. Milli Egemenlik, özgürlük, eşitlik ve siyasi partiler demokrasinin temel ilkeleridir.
Bu ilke ve bileşenlerin içeriklerine bakılırsa demokrasinin topluma getirdiği avantajlar, ayrıcalıkların oldukça fazla olduğu ve demokratik bir ülkede yaşayan insanların ne kadar şanslı olduğu inkar edilemez.
Demokratik bir seçimi 4 gün önce 12 Haziran 2011 de yaşadık. Aylar öncesinden seçime hazırlık anlamında propagandalar başlamıştı. Bu propagandalar görsel ve işitsel medya başta olmak üzere, sokaklara asılan amblemler, milletvekili aday fotoğrafları, nerdeyse her gün değişen billboardlar, asılan reklamlar kente renklilik vermişti. Öyle ki aynı sokak ya da kavşakta 3-4 ayrı partinin amblemleri çapraz ya da iç içe asılmıştı. Caddeler sokaklar adeta bayram havasında süslenmişti. Yine adayların reklamlarını yapan taşıtlar yan yana park edebiliyorlar, bir caddede arka arkaya geçebiliyorlar. Bu ve benzeri manzaralar dahi demokrasinin getirdiği hoş görüdür diye düşünüyorum.
Oldukça renkli bekleyişten sonra geçen Pazar günü sandık başına gittik. Sandıklarda da farklılık gördüm. Önceden tahta olan sandıklar artık mika gibi şeffaf kutulardı. Yıllar önce yapılan seçimleri bir an hatırladım. Oldukça uzun kuyruklar olurdu. Oysa bu yıl birçok vatandaş hiç sıra beklemeksizin oyunu kullanabildi.
Yine güzel olan bir başka manzara şu idi: Okullarda oyların kullanıldığında gizli bölme yapmak için genelde sıraları üst üste bırakırlardı, orada oy pusulasına mühür basılırdı. Bu yıl YSK’nın gönderdiği paravanlar şıktı. Yine geçmiş yıllarda mühürler bazen ya mürekkep dağıtır ya da solardı. Bu yıl kaşeler kullanıldı. Oy kullanan vatandaşın tırnağına kolay kolay çıkmayan mürekkep kullanılırdı ki tekrar mükerrer oy kullanmasın, bana göre bu ilkel bir kontrol idi. Bu yıl adrese dayalı seçmen listesi oluşturulduğu için böyle bir kontrol altına alma yoluna gidilmedi.
Çok sakin geçen bir seçim sonrasında akşam saatlerinde seçim sonuçları verilmeye başlandı. Bir an yıllar öncesini hatırladım. Sonuçları almak için uzun zaman beklerdik. Pazar günü ben bir an geçmişe kaydım ve o gece geç saatlere kadar merak ettiğim için uyanık kalacağımı düşünmüştüm. Oy verme işlemi doğu illerinde saat 16.00 da ve batı illerinde saat 17.00 de sona ermişti. Saat 20.00 sıralarında artık partilere dağılan oy miktarları nerdeyse belliydi. Sürekli değişen yüzdelik dilimler bilgilendiriyordu. Artık sistemin bilgisayar tabanlı olması, iletişim sisteminin hızla değişimi seçim sonuçlarının erken alınmasında etkin rol oynamıştı.
Demokrasiye yaraşır nice seçimler dileğiyle….
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.