Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

DOKTORLAR NİYE FERYAT EDİYORLAR Kİ?

22
Ocak
2010

Kamuoyunda Tam Gün Yasası ile bilinen ve Sağlık mensuplarını ilgilendiren Yasa Meclis’te geçti. Tam Gün Yasasına bir süreden beri direnen bazı sağlık dernekleri var. Ancak bu gösteriler cılız geçti. Zannettikleri gibi çok büyük bir katılım olmadı. Hatta Elazığ-Bingöl-Tunceli Tabipler Odası gibi bazı Tabip Odaları gibi bazı odalar geçen hafta içerisinde bir günlük iş bırakma eylemine katılmayacaklarını açıkca deklere ettiler.

Bu yasanın  getirdiği en önemli değişikliklerden biri eskiden olduğu gibi doktorlar dışarıda muayeneleri varsa, hastanelerde çalışamayacaklar. Ya hastanelerde tam gün görev alacaklar ya da muayeneleri tercih edecekler. Yasaya karşı çıkan bir kısım doktorların hastane imkanlarını kullanarak haksız para kazandıklarını biliyoruz. Örneğin ameliyat olacak bir vatandaş önce doktorun muayenehanesine gidip orada görünür, ücretini öder sonrada doktorun bağlı olduğu hastanede tatkikler yapı8lır ve ameliyatını olurdu.. Dahası eğer özel muayeneye gidilip de doktorla önceden görüşülmemişse, o hastanın ameliyatına karşı ilgisiz dahi kalınabiliyordu. Bu tür olaylarla ilgili yaşanmış örnekleri çevremden görüyorum..

Hastanelerde çalışan doktorların maaşları da Türkiye standartları açısından en üst seviyelerdedir. Aldıkları maaşlarda gözümüz yok. Dürüst ve ilkeli çalışan, fakir babası olan doktorları saygı ile selamlıyorum. Ama bir kısım doktorlar var ki döner sermayelere katkıları olmadığı halde kendilerine katkı ödenmesine isyan ediyorlar.   Ben bu parayı hak ediyor muyum diye düşünelerin sayısı maalesef az.

Aslında yeni yasa maaşlarını ve alacakları katkıları etkilemedi. Aksine artırdı. Bir doktor döner sermayeden maaşının, yan ödeme ve tazminat toplamının 8 katı döner sermayeden katkı alabilecekler. Temel tıp anabilim dalına ait doktorlar da 6 katı katkı alabilecekler. Tabi benim burada belirttiğim üst limtlerdir. İlgili kuruluşların yönetim kurulları kararı ile bu üst sınırlara ulaşılmayabilir. Şayet bir hastane az kar sağlıyorsa, nereden kaynak bulacak ki en üst limtlerden doktorlara ödeme yapabilsin!

Özellikle üniversite döner sermaye işletmelerine bağlı olarak hizmet veren hastanelerin bazıları batak içinde olmalarına karşın doktorlarına 2 katı katkıyı ödemeyi prensip almıştır. Böyle bir işletmecilik anlayışı olur mu? Yani hangi esnaf ya da şirket zarar ederken çalışanlarına pirim dağıtabilir. Şayet söz konsusu bu hastaneler doktorların kendi mülkleri olsaydı, zarar ettikleri halde katkı dağıtırlar mıydı? sormak lazım.

Tam Gün Yasası doktorların maaş ve aldıkları katkılarda bir düşüşe neden olmayacak ve hatta bazı doktorlar eskiye nazaran daha iyi maaş alacaklar. Kaybedenler, muayenehaneleri olup da hastaları kendi muayenelerine yönlendirendir. Yani devlet imkanlarını kullanarak ve vergisini ödemeden cebe atılan gelirlerini kaybettikleri için bu guruba giren doktorlar direnmektedir.

Sağlık sektöründe Türkiye’de son yıllarda gerçekten çok güzel tasarruflar gerçekleştirildi. Özel hastalerin çoğalması, son sağlık mevzuatının sağladığı imkanları kullandılar. Ama bazı özel hastaneler maalesef faturaları şişirerek devleti soymaya kalktılar. Basında sık sık beyaz yaka yolsuzluklarını okuyoruz. Temiz toplum anlayışını bun ülkede her vatandaşa kabul ettirmediğiniz sürece, suistimaller sürecektir. Şimdi bu yeni yasanın dahi açıklarını bularak bazı doktorların devletten haksız kazanç elde edecekleri kanısındayım. Vicdani duyguları gelişmemiş, sürekli daha çok para kazanma hırsı ile mevzuatı çiğneyen bazı doktorlar ile karşılaşmaya devam edeceğiz. Ama eminim ki birçok doktorumuz yeni yasanın getirdiği nimetleri elde ederken “Çok Şükür” diyecek ve yaptıkları Hipokrat yemininin gereklerini vicdanlarının sesini duyarak sürdürecekler. Yeni yasanın ülkemize hayırlı olmasını dilerken, sağlıklı günler geçirmeniz için duacıyım.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.