DÜNYA BARIŞ GÜNÜ
- Kategori : 2014,Eylül,Gazete Yazılarım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.396 kez okundu
1 Eylül Dünya Barış Günü olarak anılmaktadır. Alman Nazi orduları 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya’ya saldırıp birçok ülke ile ittifak yaparak II. Dünya Savaşının başlamasına neden oldular. O zamanki verilere göre yaklaşık 60 milyon insan hayatını kayıp etti.
Bugünkü tarih itibarı ile (1 Eylül 2014) Polonya ‘ya saldırının üzerinden 73 yıl geçmiş. Her ülkede binlerce vefat eden olmuştu. Ama en ağır kayba uğrayan ülke Sovyetler Birliğiydi. Sadece Sovyetler Birliği’nin kaybının 25 milyon civarında olduğu belirtilmektedir.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından kutlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü, 1990 yıllarında Sovyet Blok’unun dağılmasından sonra bu ülkede kutlanmadı. Birleşmiş Milletler, ilerleyen yıllarda Varşova Paktı ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, 21 Eylül gününü Barış Günü olarak kutlamaya karar verdi.
Dünya Barış Gününü geçtim, ülkemiz ve komşularımıza bakarsak barış dolu günleri özlediğimizi anlıyoruz. Sadece ülkemizdeki barış yeterli mi? Suriye’de olan iç çatışma sonucu özellikle aldığımız niteliksiz insan göçü ekonomiden sosyal yapıya kadar ülkemizi olumsuz etkiledi. Gazze olayları zaten ayrıca içimizi yakıyor. Ortadoğu bir yandan kaynıyor.
Dünya’da barış nerede? Dünyaya mal olmuş belli günleri kutluyoruz ya da kutlamaya çalışıyoruz. İşte bu yıl Kadıköy İskele meydanında yapılması planlanan miting valiliğin aldığı karardan sonra eyleme dönüştü ve çevik kuvvet ekipleri bölgeyi kontrol altına aldı. Bu mitinglerin belli kesimler tarafından yapılması, sorunların çıkmasına neden olmaktadır.
1 Mayıs’ı Bahar Bayramı olarak bilirdik, 1 Mayıs işçi Bayramı oldu, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı oldu. İsim değiştikçe günlere sahiplenenler de değişti. Belli gruplar etkinlikleri üstlenince ölümlü olaylar ne çok oldu. Kısaca beceremiyoruz, çoğu belli günleri anmayı.
Hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, insan haklarına inanarak farklı coğrafi bölgelerde vuku bulan terör olaylarını da yüreğimiz yanarak izlemedik mi? Barışı devletin kulislerinde ya da devletin koridorlarında aramayalım. Barış sokaklarda insanların omuz omuza olması, renklerin homojen kaynaşması demektir.
Gelişen teknolojiye bağlı olarak Bilgi patlamasının olduğu, dolayısıyla hızla küreselleşen dünyada insanların mutlu olabilmeleri için barış ve dostluğu sürdürme adına terör örgütlerine karşı dayanışma içerisinde işbirliği yaparak mücadele edilmelidir.
Dünya Barış Gününde kutlama sadece toplanma ile değil barış, güzellik adına etkinlikler yapılabilir. Örneğin; ormana ihtiyacı olan ülkemizde günlerin anısına fidanlar dikilebilir. Geçmişten ders çıkarmak veya örnek almak üzere etkinlikler düzenlenebilir.
Atatürk’ün dediği “ Yurtta Sulh Dünyada Sulh” sözü üstün bir hukuk kuralını anlatmaktadır. Benimsenen bu ilke iç ve dış politikanın temel dayanağıdır.
1 Eylül Dünya Barış Günü, savaş günü gibi yaşanmasın. Mutluluğa, sevgiye, kardeşliğe, barışa, hoşgörüye özlem duyduğumuz bu günlerde her günün 1 Eylül Dünya Barış günü geçek anlamıyla geçmesi dileğiyle…
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.