DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
- Kategori : 2009,Aralık,Gazete Yazılarım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.289 kez okundu
3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” olarak kutlanmaktadır. Engelli vatandaşlara hizmetlerin nasıl götürüldüğünü kıyaslayabilmek için gelişmiş birkaç ülkeyi görmek gerekir. Engelliler için ülke olarak bazı faaliyetlere yeni yeni girmiş bulunmaktayız. Şayet son dönemlerde engelliler için daha da artan bir oranda hizmet götürülüyorsa, bu gelişmelerde faaliyette bulunan engelli derneklerinin katkılarının büyük olduğunu unutmamak gerekir.
“Ağlamayan bebeye mama yok” misali eskiden engelli vatandaşlarımız dernek kurmadıkları ve sosyal dayanışma içerisine girmedikleri için seslerini yeterince duyuramıyorlardı. Medyadaki toplumsal faaliyetleri gören sade vatandaşlarımız, sivil toplum örgütlerinin gücünü görmekte ve haklarını aramak için dernek kurmanın yararlarının bilincinde olarak girişimlerde bulunmaktadırlar.
Fırat Üniversitesi bünyesinde “Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi” kuruldu. Müdürlüğünü Doç. Dr. Fatma Özmen’in yaptığı bu merkezde ben de Müdür Yardımcısı olarak karınca kararınca elimizden geldiğince engelli vatandaşlarımız için çabalıyoruz. Tabi bu tür faaliyetlere girerken, belirli bir maddi kaynak alt yapısı olmalı ki engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm bulabilecek tedbirler alabilelim.
Engelli olmanın acısını ancak yaşayanlar bilir. “Ateş Düştüğü Yeri Yakar” misali yürekleri en çok yananlar elbette ki engelli vatandaşların birinci derecedeki akrabaları olacaktır. Kendi ailemiz içerisinde de engelli çocukları olanlar var. Bir yakınımın çocuğu doğum sırasındaki yanlış müdahale sonrasında sakat doğmuştu. Tamamen doktor hatasında kaynaklanan bu olayda, çocuk 16 yaşına girmiş olmasına rağmen ne yürüyebiliyor, ne konuşabiliyor ne tuvalet ihtiyacını görebiliyor. Ama anne ve babada öyle bir sabır var ki bir gün olsun “of” dediklerini duyan asla olmadı.
Gelişmiş yurtdışı ülkelerde engelliler için büyük özen gösterilmektedir. Engellilerin özel yolları, özel tuvaletleri, özel rehabilitasyon merkezleri ve her türlü tasarrufta öncelikleri vardır. Bir de bize bakıyorum. Engelli vatandaşlarımız için son yıllarda bazı tedbirler alınmaya başlandı. Ama bu tedbirlerin maalesef bir kısmı tamamen gösterişe yönelik ya da engellilere hizmet yapılıyormuş intibasını vermek için bilinçsizce yapılan işler olabilmektedir.
Siirt yollarında sözüm ona engellilerin tekerlekli sandalye ile geçebilmeleri için bazı yaya kaldırımları üzerine yapılan meyilli yollarını fark edenleriniz olmuştur. Bazı yerlerde öyle bir eğim var ki engelli vatandaşımız tek başına sandalyenin tekerlerini çevirerek o rampadan indiğinde muhtemelen düşebilecektir. Böyle bir engelli yolu olur mu? Üniversite de eğitim gören bütün öğrencilerin uğradıkları birimler vardır. Bunlar; Öğrenci İşleri Bürosu, Mediko Sosyal Sağlık vb. Bazı Üniversitelerde bu ofislere dahi ulaşımda engelli öğrenciler düşünülmemiştir. Ne bir asansör, ne bir tekerlekli sandalyenin geçeceği yol ne de onların o bürolara erişimin sağlayacak kolaylık!
Siirt üniversitesi içerisinde birçok tuvalet var, ama bir tane engelliler için yapılan tuvalet yok! Bu eksiklikleri ülkemizde bir çok yerde görmemiz mümkün. Engelliler sadece” Dünya Engelliler Günü”nde mi hatırlanacaklar! Birkaç tatlı nutuk atmak ile engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek mümkün olamaz. Her birey kendi ailesinde engelli olsun olmasın, insan olduğu için engelli vatandaşlara sahip çıkmalıdır. Her sağlıklı insanın bir engelli insan adayı olduğu unutulmamalıdır. Bu vesile ile tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler Gününü kutlar, sağlıklı ve başarılı bir gelecek geçirmelerini dilerim.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.