Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ELAZIĞ HAVALİMANI’NIN GEÇİCİ KAPATILMASI

08
Eylül
2021

Elazığ hava meydanın yapımına 1938 yılında başlanmış, 1940 yılında askeri amaçlar için hizmete başlamış ve 1960 yılında sivil kullanıma açılmıştır. Tarih oldukça eskidir aslında. Bu arada Elazığ hava limanı Türkiye’nin ilk sivil havalimanlarından olma özelliği taşımaktaydı. Elazığ havaalanının terminal binası ve pisti sonradan değiştirdi.

Elazığ’dan uçak yolculuğu yapanlar pistte çalışmaların olduğunu mutlaka görmüşlerdir. Biz vatandaş olarak görüyoruz, ama detayını bilmiyorduk.

05.09.2021 günü yerel basında Elazığ Havalimanı ile ilgili geçen haber biz Elazığlıları hem mutlu hem de tedirgin etti. Elazığ’a 45 gün süre ile uçuşların durdurulacağı haberi bizi mutlu etti çünkü uçuşlar daha sık ve gece daha rahat yapılabilecek. Yani uçak iniş kalkışları sorunsuz yapılabilecek. Biliyoruz ki artık Elazığ’dan Avrupa’da bazı şehirlere direkt uçuş bulunmaktadır. Yolcular için ne büyük kolaylıktır. Yaşayanlar dahi iyi bilir.

Paralel pist çalışması, yeni yapılan pist ile taksi yollarının ve onların mevcut piste bağlantı çalışmalarının yapılmasının, planlar çerçevesinde yer aldığını basından öğrendik. Mutlu ettiği kadar kısmen de tedirgin etti çünkü zamanlama uygun değil.

Hatta yıllar önce bırakın direkt uçuşu Elazığ’da gümrük olmadığı için yurt dışı seyahati çileydi. Nasıl mı? Kendi yaşadıklarımı anımsıyorum. Çocuklarımın Amerika Birleşik Devletinde yaşamaları yılda 1-2 defa bize o yolu açıyordu. Amerika’ya uçuş kurallarına göre o zamanki şartlarda maksimum 32 kilogramdan 2 bavul, kabin içi bavul ve sırt çantası götürülebilecek bavullardı. Tahmin edersiniz ki anne olarak gidince yük hakkımı sonuna kadar kullanıyordum. Elazığ çıkışı da olsa İstanbul’da mutlaka aktarma yapmak zorundaydık. İç hatlardan dış hatlara geçiş oluyordu, tabii ki halen var. Geçiş sıkıntı değildi. Ancak iç hatlardan gelen nerdeyse toplamda 80 kiloya yakın bavulları iç hatlardan alıp dış hatlara çekip çekiştirmek hiç de kolay değildi. Dış hatlara gelince bavulların tekrar kontrolden geçmesi, hatta New York’taki ikiz kule terör olayından sonra açılıp didik didik aranması uçağa yetişememe kaygısını daha da artırıyordu, stres üzerine stres yaşıyorduk. Eğer Amerika’da gideceğim şehire de Amerika içerisinde aktarmalı gideceksem ülkeye ilk indiğim yerde yine aynı serüveni yaşıyordum. Bavulları alıp gümrükten geçip o bavulları yine taşıyarak bu defa o ülkedeki iç hatlara geçerdik. Eve ulaştığımda bazen ellerimin yük taşımaktan morardığını görürdüm. Ayrıca İstanbul’da bazen uçağın iniş saati ile dış hat uçak saatleri arasında kısa süre zaman olunca iki terminal arasında koş koşabildiğin kadar!

Gümrük Muhafaza memurları Ticaret Bakanlığına bağlı olsalar da hava meydanlarında görev yapmaları bizim hava alanındaki işlerimizi kolaylaştırmaktadır.

Bazı yıllar da Elazığ’dan yurt dışı uçak bağlantısını bir gün sonraya verdiği için, yani saatler uyumlu olmayınca, uçuşlarımızı Elazığ değil Malatya’dan gerçekleştiriyorduk. Özellikle kış hava koşullarında oldukça çileli bir yolculuktu.

Yıllar sonra Elazığ Hava Meydanında gümrük hizmetlerinin verilmesi yurtdışı yolcularının işlerini oldukça fazla kolaylaştırdı. Kendi adıma her kim bu hizmetin sağlanmasında katkıda bulunduysa teşekkür ediyorum.

Birkaç yıl önce Elazığ Havalimanı ve terminalde bir yolcu olarak gördüğüm eksiklikleri yazıya döktüğümde Elazığ Devlet Hava Meydanı Müdürü Sayın Zeynel Abidin Görür Bey konu ile yakından ilgilenmiş ve benimle temas kurmuştu. O kurumun amiri tarafından bileceğim kadar bazı konularda aydınlatılmak ve konuyu ciddiye alması, kuruma ve yapılan hizmete olan güveni elbette artırdı. Müdürümüz çalışma, yenilik heyecanı ve gayreti içerisinde.

05.09.2021 günü yerel basında Elazığ havalimanının hizmet dışı kalacağı haberi geçti. Bu haber mutlu etti, ama zamanlama olarak da mutsuz etti. Neden mi? 4 Ekim 2021 Pazartesi günü birçok üniversite gibi Fırat Üniversitemiz de eğitime başlayacak.  Dışarıdan gelen o kadar çok sayıda öğrenci var ki sayıları azımsanmayacak kadar.

Fırat Üniversitesini tercih eden öğrenci ve aileler zaten tercih yaparken ön yargılılar. Coğrafi konumu, ulaşım, sosyal yapı, fiziki ortam, şehir huzuru, üniversite yaşamı gibi unsurlar veli ve aileleri düşündüren, kafalarını karıştıran unsurlardır.

Üniversiteler açılınca birçok veli çocuğu ile gelip çocuğunu yerleştirecek. Yolcu trafiğinin en yoğun olduğu zaman havalimanı pistinin trafiğe kapatılması can sıkıcı bir ortam. Mutlaka önceden ilgili firmalar ile anlaşmalar yapılmıştır. Keşke havalimanı kapanma tarihi ile üniversitenin eğitime başlama tarihinin çakışması göz önüne alınsaydı. Hatta mümkünse hava limanı kapaması 10-15 gün ertelenemez mi?

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.