Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

FEBİTEK KOŞUYOR

23
Aralık
2014

Öğrenci Kulüplerinin amacı, öğrencilerin ders dışı kültürel, sosyal, sanatsal, sportif faaliyetlerini geliştirmek, değerlendirmek, akademik anlamda katkıda bulunmak ve bazı özel yeteneklerin değerlendirilmesi, öğrencilerin sosyalleşmeleri ve kendi özgüvenlerinin artırılması bağlamında gelişmelere ışık tutmak ve kendilerinden sonra gelen öğrenci grubuna yol açmak gibi tartışılmayacak birçok amacı ve yararı vardır.

Bazı üniversitelerde öğrenci kulüpleri artık kendilerinden beklenilen yerlerini almaya başladılar. Her geçen gün sayıları artmaktadır. Bu etkinlikler üniversitelerin gelişmişlikleri ile doğru orantılı olarak artmaya devam etmektedir. Kulüplerin ilk kurulduğu üniversitelerden hemen ilk akla gelen Orta Doğu Teknik Üniversite (ODTÜ) dir. Yine Amerika Birleşik Devletlerindeki bazı üniversiteleri ziyaret ettiğimde kampüs girişlerinde yerlerde taşlar üzerine işlenmiş kulüp logolarının döşeli olduğunu görüyordum. Bu ne demektir? Öğrenciye verilen önem ve üniversiteye ilk girişte bırakılan intibadır. Yine yakın zamanda Bahçeşehir Üniversitesi’ne gittiğimde binaya ilk girişte koridorlarda panayır ya da sergi var sanmıştım. Masalar dizili, her masa başında kalabalık görünce masalara baktım asılı olan üniversite kulüp logoları idi. Faaliyetlerinin ve kendi tanıtımları yapılıyordu.

Fırat Üniversitesi’nde de birçok kulüp var. Birçok üniversitede olduğu gibi bazı kulüp üyeleri çalışmaya doymazken, mutlaka bazıları durağan dönem geçirmektedirler. Bir kulübün aktif olabilmesi için öncelikle Rektörlük ve makama bağlı Sağlık Kültür ve Daire Başkanlıklarının bu anlamda yol açıcı, bürokratik engellerin kolay aşılabileceği, yapıcı yaklaşımlarının olması çok önemlidir. Ondan sonraki sırayı kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile kulüp üyelerinin akademik danışman hocaları ile uyumlu çalışmalarının yanı sıra girişimcilik ruhu ile çalışmaları alır.  Bu çalışmalar öğrenci ve hoca için zorunlu değil gönüllülük esasına dayandığı için isteksiz kişilerin, faaliyet yapmaktan aciz üyelerin kulüpte rol almaması gerekir.

Akademik danışmanı olduğum Fırat Elektronik Bilişim Kulübü 2006 yılında kuruldu ve o tarihten beri her yıl katlayarak etkinliklerine devam etmektedir. Öyle ki; bazı hafta sonları dahi bütün gün etkinliklere ayırmaktayız. Gençlerin zevk ve coşku ile koşturduklarını ve sonucunda da “bu etkinliği de yüzümüzün akıyla bitirdik” demeleri bir hoca olarak beni fazlasıyla gururlandırmaktadır.

Etkinliklere doymayan FEBİTEK üyeleri bilişim ve teknoloji anlamında çalışmalara yer verirken, sosyal duyarlılık sorumluluğunu da ihmal etmemektedirler. Bu özelliklerin kazandırılması gençler için bana göre daha değerlidir. Son etkinliklerden birisi olan “Hour of Code” etkinliğini Elazığ’da birçok lise ve ilköğretim okullarına giderek grup grup gerçekleştirdiler.

13 Aralık Cuma günü Prof. Dr. Mustafa Temizer Salonunda üniversite öğrencilerini ve sevgi evlerinden davet edilerek gelen çocuklarımızı misafir ettiler. Onlara kod yazma ile ilgili kısa süre sunum yaptıktan sonra kulüpte görev alan her üye yanına birer çocuk alarak onlara bilgisayarda oyun oynamanın zevkini yaşattılar, onlara sertifika verildi, küçük de olsa verilen hediyeler onları mutlu etti. Burada önemli olan çocuklar ile bire bir ilgi ve verilen önemdi. Hem sevgi evlerinden gelen kimsesiz çocukların mutluluğu hem de onlara ev sahipliği yapan gençlerimizin gözlerindeki ışıltı bir anne, bir hoca olarak beni fazlasıyla duygulandırdı. İşte geleceğimiz gençler diye gurur duydum onlar ile…

FEBİTEK, Gençlik ve Spor Bakanlığı 2014 Yılı Gençlik Projelerine sundukları “Teknoloji Bilgi Yarışmaları” projesi kabul görmüş ve maddi anlamda desteklenmişti. İşte Fırat Üniversitesi için de kulüp projesinin Bakanlık tarafından kabul görerek maddi anlamda desteklenmesi onur olmalıdır.  Sunulan proje 18 Aralık 2014 günü F.Ü. Atatürk Kültür Merkezinde uygulanarak, bilgi yarışmalarında öğrencilerimiz tarafından geliştirilen kullanılabilecek bir programın aynı zamanda tanıtımı yapıldı. Profesyonel  geliştirilen bu yazılım çok emek verilerek yazılan ve kullanılabilirliği yüksek  olacak bir yazılım oldu.

Her etkinlikten sonra bir sonraki etkinlik peşinde koşmaya o kadar çok alıştık ki… Resmi yazışmalarımızda bize hız kazandıran  Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne, Sağlık Kültür Daire Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Orhan Çakar Bey’e, Vecihe Kan Hanım’a, Projemize destek veren Gençlik Spor Bakanlığı’na Kulübüm ve şahsım adına teşekkür ederim.

En büyük teşekkürü ekip halinde iş bölümü onun yanında iş birliği yapan, kişisel gayret ve sorumluluklarını ortaya koyan, yarışırcasına iş takibi yapan, ekip ruhu ile çalışan, bunun yanında toplumsal duyarlılığı olan öğrencilerimi takdir ediyor, onları hiçbir zaman yalnız bırakmayacağımı bilmelerini istiyorum.

Tebrikler FEBİTEK…

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.