FIRAT ÜNİVERSİTESİNDE YAZ OKULU
- Kategori : 2015,Gazete Yazılarım,Mart
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.930 kez okundu
Yaz okullarının amacı, yaz aylarında üniversitelerde bazı derslerin açılarak öğrencilerin 3 dersi geçmemek üzere ders almalarını sağlamaktır. Yaz okullarının öğrencilere en büyük katkısı, başarısız oldukları dersleri yaz aylarında takip ederek dönem kaybetmelerinin önüne geçilebilmektedir. Bunun haricinde başarılı olan öğrencilerin üst sınıflardan bazı dersleri alarak, ileriki yıllardaki derslerini azaltmak ya da daha kısa sürede mezun olmalarını sağlamaktır.
Öğrenciler açısından ele alındığında yaz okullarının öğrenciler lehine olduğu söylenebilir. Ancak, öğretim üyeleri açısından ele alındığında karşımıza iki görüş çıkmaktadır. Bir kısım öğretim elemanları yaz okullarına karşı çıkmaktadır. Bunun nedenleri farklı olmakla birlikte, bazıları yaz aylarında derslerin istenilen ciddiyette yapılmadığını, bazı öğretim elemanlarının yarıyıl içerisinde fazla öğrenci bırakarak, yaz aylarında kendi derslerine öğrencilerin kayıt olmalarına sağlamaya çalıştıklarını, yaz okullarının ders ücreti almaya endeksli olduğunu, yaz aylarında yapılan eğitimin havanın sıcaklığı ve derslerin yoğun verilmesinin sonucu olarak kalitesiz bir eğitim türü olduğunu iddia etmektedirler.
Diğer yandan bazı öğretim elemanları ise bu görüşe karşı çıkmakta ve yaz okullarının açılmasının öğrenciler lehine olması münasebetiyle mutlaka açılması gerektiğini, şayet bazı öğretim elemanları gerçekten de kasti olarak öğrencilerin normal yarıyıllarda kalmalarını sağlayarak bu öğrencilerin yaz okullarında ders almaya zorluyorlarsa, bunun ahlaki bir mesele olduğunu ve bu tür öğretim elemanlarının kişilik sorunlarının bulunduğunu, meslek etiğinden yoksun olduklarını iddia etmektedirler.
Yıllar önce Fırat Üniversitesinde yaz okulu uygulaması bulunuyordu. Ancak, zamanla bazı dedikodular arttı. Özellikle öğrenciler ve velileri öğretim elemanlarının kasti olarak öğrenci bıraktıklarını ve bunun altında yatan gerçeğin ise yaz aylarında ders ücreti alma olduğunu söylemişlerdir. Bu tür haberlerin yaygınlaşması o zaman Fırat Üniversitesi Senatosu’nun Yaz Okulu uygulamasına son verme kararının alınışında etkili olmuştur düşüncesi hakimdi.
Şu günlerde Fırat Üniversitesi bünyesinde Yaz Okulu açılması ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Yakın bir zamanda Yaz Okulu Yönetmeliğinin Senatoda görüşülmesi beklenmektedir. Yaz okulu açılmalı mı diye sorulacak olursa, ben de bir öğretim elemanı olarak yaz okulunun açılması taraftarıyım. Çünkü Fırat Üniversitesi Yaz Okulu açmadığı için öğrencilerimizin yaz aylarında diğer üniversitelere giderek ders almışlardır. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı, diğer illerde yani ailelerinin yaşadıkları kentlerin dışındaki yerlerde kendilerine uygun dersler bulabilmişlerdir. Bu durum öğrencilere çok daha maliyetli olmuştur. Öğrencilerin yaz süresince başka bir kentlere gitmeleri hem maliyeti arttırmış hem de konaklama açısından mağdur olmalarına neden olmuştur.
Yukarıdaki açıklamalar ışığında Fırat Üniversitesi bünyesinde yaz okulunun açılacak olması olumlu bir gelişmedir. Şayet yaz okulunda derslerin kalitesinin düştüğü iddiası gerçek ise bence bölüm başkanlarına önemli görevler düşmektedir. Bölüm başkanları kendi bölümlerinde verilen derslerinin hakkıyla yapılıp yapılmadığı gözetim altında tutabilirler. Dersi ciddi yapmayan, kurallara uymayan öğretim elemanlarına farklı yaptırımlar uygulayabilirler. Fakat en büyük sorumluluk elbette ders hocasına aittir. Onun ahlaki yapısına, kişiliğine ve mesleğine olan saygısı ile doğrudan ilişkilidir.
Yaz okulu açıldığında öğrenciler ortam değiştirmeden kaldıkları bazı dersleri alabileceklerdir. Böylece kendi okudukları bir üniversitede yaz okulu derslerini almaları hem daha ucuza gelecek hem de daha başarılı olmalarına neden olacaktır.
Sonuç olarak Fırat Üniversitesinde Yaz Okulunun açılacak olması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. Öğrencilerimizin büyük bir bölümü yönetmeliğin bir an önce Senatoda görüşülmesini sabırsızlıkla beklemektedir. Yaz okullarında ders verecek öğretim elemanlarının herhangi bir dedikoduya meydan vermeyecek şekilde derslerini yürütmelerinin bilincinde olduğunu teyit ederek, Yaz Okulunun şimdiden öğrenciler için hayırlı olmasını dilerim.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.