Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

GIDA VE TARIM FUARININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

09
Ekim
2019

Gıda ve Tarım Fuarları, yeni teknolojilerin ve ürünlerin ziyaretçiler ile buluşma yeridir.  Bu anlamdaki hizmet fuarın kurulması ile yoğunlaşmaktadır.

Gelişen teknoloji ile ülkemizde tarım alanında önemli atılımlar gerçekleşirken tarım fuarları kendilerini geliştirmek zorunda kalmışlarıdır. Fuarlarda ticari alış veriş yapıldığı gibi, işbirliği ve  ticari bağlar da gelişmektedir.

Toplum olarak çeşitli fuarları sabırsızlıkla bekleriz. Çünkü hizmet kapımıza gelir. Pazarlama ya da satın alma anlamında özellikle gıda sektörüne her çevreden ilgi vardır.

3-6 Ekim 2019 tarihleri arasında Elazığ’da her zamanki fuar alanında (şimdilik Elazığ Belediyesi üst tarafı) Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı açıldı.  19-22 Eylül 2019 tarihleri arasında de “Elazığ İnşaat ve Mobilya Fuarı aynı yerde açılmıştı. Yani sık sık çeşitli fuarların sergilendiği mekân burasıdır. Bu mekân için son günlere kadar hep geçici yer olarak bakıldı. Ancak sık sık fuarlar da açıldı.

Biliyoruz ki bu fuar alanı geçici fuar alanıdır. Yazacağım aksaklıklar için elbette diyeceksiniz ki bu fuar alanı zaten geçici… Ama hâlihazırda kullanılmaktadır. Birçok fuara ev sahipliği yapmaktadır. Son yapılan 3.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarında binlerce ziyaretçiyi kabul etti, fuar alanı dışarıdan gelen yatırımcıların birkaç gün süre ile günlerini geçirdikleri yer oldu.

Doğrusu fuar denilen yere gittiğimde şaşırdım. Tarım ve Hayvancılık Fuarının son gününde fuar alanına gittim. Konum gereği oto park alanı yok. Sokaklar park eden araçlar ile dolu. Sanırım trafik polisi de artık insanların park yeri sıkıntısından dolayı kavşaklara dahi araçlarını park ettiklerini görmezden geliyorlardı. Araçları uzağa park etmenin sıkıntısı alış veriş yaptıktan sonra taşıma açısından elbette zor. Bu kısım geçici fuar alanı için normal görülebilir. Ancak basit ayrıntılar göz ardı edilmemeliydi.

Fuar kapısını gösteren yönlendirme yoktu. Bir aradan geçerek fuar alanına girdim. Son model traktörler duruyor. Toz toprak “bu da ne ?” diye söylendim. İnce bir toprak tabakası…  Az esen rüzgarla havada uçuşuyor. Yurt içerisinde fuar düzenlenmesine dair usul ve esaslara göre ayrı giriş- çıkış ve acil durumda çıkışlarının, ayrıca sergilenen ürünler için yükleme-boşaltma kapılarının bulunması gerekir.

Fuarın kapalı alanı çadıra girişte karık gibi olan çukura sanırım boş kanalizasyon borusu bırakılarak çukur doldurulmuştu. Boru üzerine halıflex çekilmişti. Çok ilkel bir görüntüydü. Çadıra ilk girişte canlı hayvan standının olması sevimlilik katabilir, ancak hemen yanı başında gıda standının olması güzel görünüm değildi. Koku yapmaması mümkün değil. Hatta stantlardaki bazı görevliler de aynı sıkıntıyı dile getirdiler.

Fuarda havalandırma sıkıntısı yaşanmaktaydı. O kadar gıda çeşidinin olması, binlerce insanın gidip gelmesi, birkaç canlı hayvan standının olması havalandırmayı elzem kılmaz mı?  Fuar alanı büyük sayılmazdı. Zemin oldukça kötü… Engebeli, alt zemin inişli çıkışlı ve sert zemindi.  Yerdeki o çukurluklar halıflex benzeri bir malzeme ile kaplanmıştı. Renk seçimi zaten tozu, serpilen samanları insanların gözüne soka soka gösteriyordu. Birçok fuarın yapıldığı alan en azından asfalt yapılsaydı, zemin düzgün ve tozdan arınmış olurdu.

Gelen misafirler dinlenmek oturmak istemişlerdi. Oturup dinlenecekleri ferah sayılabilecek kafeterya, lokanta tarzı bir yere ihtiyaç vardı.

Aksaklıklarıyla da olsa elbette bu fuarlar bir şehir için hareketliliktir, renkliliktir. Halkın beklediği, özlediği ve haz aldığı ortamlardır. Resmi olmayan kayıtlara göre 40 bin kişinin ziyaret ettiği açıklandı. Bu rakam insanların ilgi ve ihtiyaçlarını anlatmaya yeter rakamdır.

Yıllardır dillerde dolaşan “fuar alanı nerede olacak?”  çeşitli dönemlerde milletvekillerimiz gündeme taşımışlardı. Hatta Doğukent Mahallesinin fuar alanı için uygun yer olduğu üzerinde duruluyordu. Doğru karardı, alan büyük ve otopark sıkıntısı olmayacaktı.  Son alınan karar ile Belediye Kültür Park’a yakın olan bölge tahsis edilecek. Umarız bundan sonraki fuarlarda beklentiye cevap verecektir.

Elazığ’ın marka değerlerinden birisi olan orcik tanıtımı yakın tarihte yapılacak. 12-13 Ekim 2019 Tarihlerinde 13. Elazığ Orcik Festivali ve Bağ Bozumu Şenlikleri yapılacak. Üreticilerin ve esnafın yüzü gülecek, piyasa canlanacak. Marka değeri olan orciklerin basın yoluyla ismi daha çok duyulacak. Ekonomiye katkısı ile ürünün namının duyulması sağlanacaktır. Etkinliğin süreklilik göstermesi, biz bu ilde yaşayanlar için mutluluk ve övünç kaynağıdır.

Bu etkinliklerde emeği geçen tim kuruluşlara teşekkür ederiz. Ürünlerimizi markalaştırma çabasını yaygınlaştırmalıyız.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.