KIYAFET SERBESTLİĞİ
- Kategori : 2012,Aralık,Gazete Yazılarım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.671 kez okundu
27 Kasım 2012 günlü 28480 sayılı Resmi Gazetede Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık kıyafetlerine dair yönetmelik ile kıyafetlerinin serbest olacağı açıklandı. Bu yönetmelik kılık kıyafet serbestliği getirirken ortalığı karıştırmaya yetti. 15 gündür halen aynı konu çalkalanıyor. Anketler yapılıyor. Yönetmelik çıktıktan sonra anket yapılıp halkın nabzı ölçüleceğine, yönetmelik çıkmadan ya da taslak hazırlanırken acaba psikologların görüşleri alındı mı? Eğitimcilerin görüşleri alındı mı? Velilerin görüşleri alındı mı? Hatta öğrencilerin düşünceleri ile ilgili çalışmalar yapıldı mı? Görüşlere başvurulduysa ne kadar göz önüne alındı? Böyle önemli kararlar, hele hele konu direkt insanları ve özellikle de genç ya da çocukları ilgilendiriyorsa, daha titiz davranılması kaçınılmazdır diye düşünüyorum.
Çocukluğumda siyah önlük, beyaz yaka, saçlarımıza bağlanan beyaz kurdele ile okula gittik. O kıyafet gerçekten renk ve tasarım olarak iç karartıcı ve kullanışlı olmayabilirdi. Ama biliyordum ki ekonomik durumu çok iyi olan aile çocuğu ile ekonomik durumu kötü olan ailenin çocuklarının kıyafetleri şekil olarak aynıydı. Belki kumaş farklılığı olabilirdi ancak, çocuk onu fark edemezdi. İlerleyen yıllarda siyah önlük yerini mavi önlük, beyaz yakaya bıraktı. Renkler daha iç açıcı oldu. Mavi rengin sakinleştirici özelliği vardır. Sinirsel baş ağrısı, stres ve migrene karşı olumlu etkilerinin olması acaba o zaman göz önüne alınmış mıydı doğrusu bilinmiyor. Daha sonra her okulun forması ayrı ayrı biçimlendi. Formalar etek, ceket, pantolon, pantolon-etek, gömlek, süveter, kravat gibi parçalardan oluşuyor. Bu kombine kıyafetler hoş ve asil görüntüye sahip olmakla birlikte öğrenci sokaktayken dahi hangi okul öğrencisi olduğu belli oluyordu.
Bu kıyafetler eleştirilmedi mi? Haklı yere eleştirilen yönleri oldu. Bunlar neler olabilir? 6. Sınıf öğrencisini kravat rahatsız edebilir, onu bağlama sorunu yaşayabilir, ceketi taşıyamayabilir, ceket hareketini kısıtlayabilir, küçük yaşta kız çocukları etek ile rahat hareket edemeyebilir, vb. Bu sınırlılıkları veli olarak kendi çocuğumda gözlemlediğim gibi öğretmen olduğum yıllarda da öğrencilerimin bu sorunları yaşadığına şahit oldum. Ne değiştirilebilir? Örneğin; ceket yerine hırka kullanılabilir ki artık kullanılıyor, kravat bağlama yerine kullanımı daha kolay bir aksesuar, hatta gömlek düğmelerini iliklemek için küçük parmaklarıyla uğraş veren küçük yaş grubuna giyimi kolay kazak, body, t-shirt gibi alternatifler getirilir ancak, renk ve model aynı olmak kaydıyla! Şimdi ne yapıldı. Kılık kıyafet serbestliği getirildi. Belki batı dünyası örnek alındı. Hatta bir yetkili televizyonda Amerika’da da kıyafetlerin serbest olduğunu söyledi. Söyledi de toplumun yapısının ne kadar önemli olduğunu atladı sanırım.
Serbest kıyafet uygulaması ülkemizde yaşanan sosyo-ekonomik farklılığı, gelir dağılımındaki dengesizliği anında yansıtacaktır diye düşünmemek mümkün değildir. Gelir dağılımındaki uçurumu göre göre bu uygulamaya ani bir kararla girmek gözü karalıktan başka şey değildir. Öyle bir yaş grubu ki ilköğretim çocukları ve büyüme çağındaki çocukların yaş dönemleri nedeniyle ekonomik açıdan iyi olmayanlara travma yaşatmayacak mı? Okullardaki eşitlik kavramı zedelenecektir.
Toplum olarak markaya düşkün olduğumuz gerçektir. Arkadaşında markalı kıyafet gören çocuk anne- babasından markalı kıyafet isteyecektir; alınamazsa çocuk arkadaşlarının yanında eziklik hissedecek, belki okuldan soğuyacak, ailesinin ekonomik durumunu anlayamazsa en büyük yara ailesiyle karşı karşıya kalacaktır. Çocuklarının ihtiyaçlarına cevap veremeyen babanın ne kadar üzüleceğini, belki çıkmaza gireceğini neden düşünmüyoruz!
Çocuklarımız akşamdan ertesi gün ne giyineceğim diye dakikalarca dolaplarının önünde duracaklar, giyinip çıkararak zaman kayıp edecekler. Kumaşları stok yapan esnaf ne yapacak? Televizyonda yayınlanan röportajlarda toptancılar “biz üniforma üretenler kepenk indireceğiz” diyerek yakındılar.
Güvenlik zafiyeti oldu.Şöyle ki; serbest kıyafet ile okullara rastgele insanlar girip çıkacaklar. Kötü niyetli insanlar rahatlıkla içeriye sızabilirler. Üniformalarıyla öğrenci için uygun olmayan bazı yerlere giremeyen öğrenciler artık rahatlıkla girebilecekler.
Bu serbestliğin çocuğun özgüvenini artıracağı iddia ediliyor. İlerleyen yaşta güzel giyinmeyi öğreneceği iddia ediliyor. Her şeyimiz tamam fıstıki yeşilimiz eksik misali. Geleceğimizin garantileri olan çocuklarımızın küçük yaşta ve kişiliklerin oturduğu büyüme çağlarında ne olur ruhlarını, yüreklerini yaralamayalım.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.