LYS 2012 SONUÇLARI
- Kategori : 2012,Gazete Yazılarım,Temmuz
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.647 kez okundu
ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından gerçekleştirilen Üniversiteye Giriş Sınavı geleceğimize yön veren, hayatımızın akışını değiştiren ve sadece bir kaç saat içerisinde yapılan sınav türüdür. Sınav öncesi süreç zor, stresli, çalışmaların bitmediği zamandır. Çocuğun ilköğretime başlamasıyla birlikte dershane, özel ders, okul, etüt çalışmaları koşuşturması süreci yaşanmaktadır. LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sonucunda istediği yere ya da öğrenciye bağlı olarak herhangi bir yere kayıt yapmasıyla sona erer.
Sık sık değişen sınav sistemi adayları ve aileleri sıkıntıya sokmaktadır. Yıllarca iki oturumda yapılan üniversiteye giriş sınavı artık alanlara dağılarak çok oturumlu yapılmaktadır. İkinci Aşama olan LYS 16-17 ve 23-24 Haziran 2012 tarihlerinde yapılmıştı. Heyecanla beklenen sınav sonuçları 20 Temmuz Cuma günü açıklandı. Tabii ki sonuçtan mutlu olan üniversite öğrenci aday ve ailesi olduğu gibi, tam aksi hüsrana uğrayan ya da beklediği puanı alamayanlar da oldu. Her sınav sonrası en başarılı ve en başarısız iller belirlenir. Doğrusu bu yılki sonuç beni heyecanlandırdı.
Önceleri genelde başarı oranı batı kentlerimizde, bir diğer ifadeyle gelişmiş kentlerde daha yüksekti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki sınav başarı oranı hiç de iç açıcı olmazdı. Daha önceden Milli Eğitim Bakanı çıkaran Gaziantep ‘in sanki özel bir durumu vardı. Başarı listesinde yıllarca ilk 10’a girmişti. Oysa bu yıl dibe vurdu. Yıllardır Gaziantep’in ilçesi konumunda olan Kilis daha birkaç yıldır il oldu ve bu yıl başarı sıralamasında ilk sıraları aldı. Küçük bir yerleşim yeri olan Bartın’ın kent olması, il olma tarihi çok yeni olmasına rağmen başarılı iller listesinde başta yer almayı başardı.
Siirt TS alanında sıralamada 9.il statüsüne çıkmıştır. Özellikle küçük kentlerin, hatta gelişmemiş kentlerin başarıyı yakalamaları daha çok heyecan ve mutluluk veriyor. Çünkü Siirt Bartın, Eskişehir, Sinop, Bursa, Edirne, İzmir, Aydın, İstanbul’u hemen takip etmiştir. Gurur verici bir tablo. Bu başarıların tesadüfi olduğu söylenemez. Örneğin; Gaziantep’den Milli Eğitim Bakanı çıkmıştı ve birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da oldukça başarılı bir yol almıştı. Ama şimdi ne oldu?
Bilindiği gibi yine eski Milli Eğitim Bakanı ve TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan Bartınlı. Döneminde Bartın’a eğitim konusunda ciddi yatırımlar yapmıştı. Atılan sağlam temel halen kalitesini korumaktadır. Kaçakçılığın azalmasından sonra iyice silinmeye yüz tutmuş Kilis’de eğitim konusu canlandı. Yıllar önce orada açılan Mehmetçik dershanelerinde yedek subay öğretmenler ders vererek eğitim alanında hizmet vermişlerdi ve başarıyı yakalamışlardı.
4 yıl önce Siirt’e geldiğimde eğitim kurumlarının sayı ve çeşitliği beni hayrete düşürmüş ve mutlu etmişti. Gelişmemiş diye bilinen kentlerde eğitime verilen önem ve yapılan yatırımın gelecek nesillere neler kazandıracağını herkes bilir. En büyük miras verilecek güzel ahlakın yanında iyi bir eğitimdir. Başarıyı yakalamak iyi bir ekip çalışması sonucudur. Bu ekipte birey, okulu, gittiği dershane ve ailesi vardır. Bu döngü içerisinde işbirlikçi çalışma başarıyı artırır. Eğer bir olumsuz tablo olduğunda dershaneler okulları, okullar ise dershaneleri veya aileleri suçlarsa, eğitimde düzelme ne kadar olabilir ki? Şayet ilgili kurumlar birlikte elele vererek çalışırlarsa, o zaman top yekün bir başarı yakalanabilir.
Siirt’tin sesini böyle güzel haberlerle duyuran çocuklarımızı başarılarından ve duyurdukları sesten dolayı tebrik ediyorum. Çocuklarımızı bilgiyle donatan, onları motive eden, zaman ve mekân kavramı dinlemeden vakitlerini ayıran eğitim camiasını takdir ediyor, başarılarının ve heyecanlı çalışmalarının devamını diliyorum. Çocukları her şeyleri olan değerli aileleri tebrik ediyorum. Bu başarı, o camiada emeği olan herkesindir. Ne mutlu bu haz’ı tadanlara ve taddıranlara!
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.