Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

NİHAYET!

13
Ekim
2011

Siirt’in geleceğini etkileyen faktörlerin en önemlilerinden biri ulaşım alt yapısıdır. Bir şehrin gelişmesinde karayolu ulaşımının önemi tartışılmaz. Şehrin her yöne doğru gelişimi isteniyorsa, karayolu ağının çok iyi planlanmış olması gerekir.   Bilindiği üzere karayolu ulaşımı Siirt’ten sonra Tillo istikametinde devam edememektedir. Siirt’in Van ile bağlantısı, ancak Bitlis yolu ile mümkün olabilmektedir. Bunun için de Kezer çayını geçtikten sonra Batman ve Bitlis yol ayırımına kadar gitmek gerekir.

Siirt demiryolu ağı imkânlarından da yeterince faydalanamamaktadır. Demiryolu ağı Kurtalan’da son bulmaktadır. Bunun anlamı Siirt’e demiryolu ile ulaşmak ancak 30 km ötedeki Kurtalan’a kadar olabilmektedir. Bu durum da ağır yük taşımacılı kesintiye uğramaktadır.

Siirt’in havayolu ulaşım da daha geçen haftaya kadar yoktu. Her defasında birçok nedenler ileri sürüldü. Bunlar arasında pistin kısa olduğu, büyük uçakların alana riskli indiği söyleniyordu. Siirt’te olduğumuz dönemlerde Atlas jet havayolu uçak seferleri düzenliyordu. Ancak yaz aylarında bazen yolcu sayısı yarı yarıya düşürülüyordu. Çünkü pist kısa idi ve bu yüzden kalkış kolay olmuyordu. Akabinde uçak seferleri tümden kalktı ve Siirt halkı Batman ya da Diyarbakır üzerinden uçabiliyordu.

Geçen hafta Sayın Başbakanımızın Siirt’e gelmesi ile birlikte tekrar uçak seferleri başladı. Anadolu jet uçuşları artık yapılıyor. Ancak pistin biraz uzatılmasına karşın hala yeterli uzunlukta olmadığı da iddia ediliyor. Bu nedenle Siirt’in havayolu meselesi şimdilik çözülmüş görünse de haddizatında bu sorun devam edecektir.

Siirt Havaalanı bildiğim kadarıyla dağların konumu nedeniyle daha da uzatılıp örneğin 3500 metreye çıkartılamıyor. Kısa pist ise büyük uçakların inmesine engel teşkil ediyor. Şu anda uçak seferlerinin başlamış olması rahavetine katılıp, havaalanı sorunu bir kenara atılmamalıdır.

Kanımca en iyi çözüm Kurtalan ile Batman arasına uluslararası standartlarda yeni bir havalimanı yapılması öngörülmelidir. Çünkü Batman’daki havaalanı da askeri amaçlıdır ve yolcuların çektiği sıkıntılar meydandadır. Yeni havaalanı yapıldıktan sonra da mevcut havaalanı Siirt Üniversitesine açılabilecek bir program için uygulama amaçlı devredilebilir.

Siirt Üniversitesi bünyesinde havacılık Yüksekokulunun kurulması açısından mevcut havaalanı çok müsaittir. Siirt Üniversitesi Kurucu Rektör Vekili prof. Dr. Asaf Varol’un ileriye yönelik projeksiyonları arasında havaalanını Siirt Üniversitesi bünyesine katması da bulunmakta idi. Siirt Üniversitesi Havacılık Yüksekokulunu kurarak pilot eğitimi dahi yaptırabilir. Türk havayollarında 300’ü aşkın yabancı uyruklu pilot çalışmaktadır. Bu durum gösteriyor ki havayolu ulaşımında pilot ihtiyacı had safhadadır. Bu gerçek göz ardı edilmemeli ve Siirt bünyesinde en kısa sürede Havacılık Yüksekokulu kurulmalıdır.

Havacılık Yüksekokulu için de mevcut havaalanının mutlaka üniversiteye devri gerekmez. Günde sadece bir kez yapılan uçak seferleri haricinde Siirt havaalanı tamamen atıl durumdadır. Yapılacak bir protokol ile Siirt Üniversitesi bu havaalanını eğitim amacıyla kullanabilir. Pilot eğitimi için Siirt Üniversitesi simülasyon kokpitler satın alabilir ve eğitimi verecek uzmanlar Siirt’e getirebilir.

Sonuç olarak Siirt’e uçak seferlerinin yeniden başlatılmış olması çok önemli bir gelişmedir. Ama korkarım ki havayolu ulaşımı başladığı için yetkililer günü kurtarma peşinden koşacak ve gerçekleri görmeyecektir. Siirt’in havayolu ulaşımı için kurutuluşu Kurtalan ile Batman arasına kurulacak yeni bir havaalanının kurulması ile mümkün olabileceği düşüncesindeyim.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.