Öğr.Gör.Nurhayat VAROL- Kişisel Web Sayfası

ÖĞRENCİ MERKEZLİ PANELLER

24
Nisan
2015

1993 yılında Türkiye yeni bir teknoloji ile karşılaştı. Bugün Internet adı ile anılan sistemin ilkel alt yapısını o dönemlerde kullandığımızda, birçoğumuz Internet alanındaki gelişmelerin bu denli hızlı olabileceğini herhalde tahmin edemezdik. Türkiye’de 22 yaşında olan İnternet Haftası 18 yıldır Nisan ayında 2 haftalık süre içerisinde çeşitli etkinlikler ile internet şenliği adı altında kutlanmaktadır. Bu etkinliklerin bir kısmı panel, konferans gibi bilgilendirme toplantıları şeklinde yapılmaktadır.

18. yılı kutlanan İnternet Haftası 15 yıldır üniversitemizde tarafımdan hazırlanan paneller, konferanslar ile kutlanmaktadır. 2000 yılından beri Fırat Üniversitesi’nde “İnternet Haftası” çerçevesinde paneller düzenlemekteyim. Bazı yıllar bu panel ya da konferanslar üniversite içerisinde sınırlı olmayıp il ve ilçelerdeki eğitim kurumları ile kamu kurumlarında da bilgilendirme toplantıları yapmaktayız.  Bu panellerin tek ve bence en önemli özelliği konuşmacıların öğrenci olmalarıdır. Bu hazırlıklar öğrencilere koordineli çalışmayı, araştırma yapmayı, bir panelin nasıl olması gerektiğini, konferans salonu gibi kalabalığın olduğu mekanlarda kalabalık kitlelere hitap etmeyi öğretir. Sonucunda da özgüven kazanmalarını sağlamaktadır. Etkinliklere aktif katılan öğrencilerimiz mezun olup göreve başladıktan sonra da kendileri böyle etkinlikler düzenlemek için çaba harcıyorlar.

Bu yıl İnternet Haftası 6-19 Nisan tarihleri arası kutlandı. Yıllarca sadece Bilgisayar bölümünde olmam nedeniyle kendime edindiğim bu vazifeyi 2006 yılından beri faaliyet gösteren ve sorumlu danışmanı olduğum  FEBİTEK Öğrenci Topluluğu faaliyeti olarak gerçekleştiriyoruz. Öğrenci topluluğu üyeleri farklı alanlarda oldukları için bilişime farklı pencereden bakmalarına vesile olmuştur.

14 Nisan 2015 günü Fırat Üniversitesi Prof. Dr. Bahaettin Öğel Konferans salonunda “İnternet Her Yerde” isimli paneli gerçekleştirdik. Moderatörlüğünü üstlendiğim panelde Yazılım Mühendisliği öğrencilerinden Öznur Ergin, Öznur Temur, Emirhan Arslan ve Sadık Dereköy bilişim alanında ilginç ve güncel konuları ele aldılar. Bu panele Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesinin bir kısım öğrencileri de Müdür Yardımcısı Sayın Oğuzhan Zirek ve Bilişim Teknolojileri öğretmeni Sayın M.Bahattin Alper hocaları ile dinleyici olarak katılmışlardı.

“İnternet Haftası” çerçevesinde başkanlığımda sadece Fırat Üniversitesinde hazırlanan 15. panel idi. Her yıl yapılan etkinlikler film şeridi gibi gözümün önünden geçer. Öğrencilerimin belki bu anlamda ilk sunumları ama hepsi de birbirinden gayretli, heyecanlı. O an gözlerindeki mutlu ve endişeli bakışları bir başka güzel. Öğrencilerin ekip ruhu ile çalışmaları, verilen hiçbir işten kaçmamaları, asli vazifeleri gibi koşturmaları kulüpte görev alan veya dışarıdan izleyen birçok kişiyi motive etmiş hatta etkinliklerde çalışmaları gören öğrencilerin kendiliklerinden gelerek kulübe üye olduklarını biliyorum.

20 Nisan 2015 Pazartesi günü de Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesinde öğrenciler için internet kullanımı konulu bir konuşma yapmam istendi. Yaklaşık 1 saatlik sunum yaptım, tıkış tıkış olan sınıftan hiç rahatsız edici ses  çıkmadı. Yaşları gereği nispeten uçuk olabileceklerini, özellikle sosyal ağları amaç dışı kullanabileceklerini düşünerek sanal ortamda yapılabilecek ve telafisi mümkün olamayacak hatalı davranışları örnekler ile anlattığımda, bazı yüzlerde tedirgin bakışları görmek mümkündü. Orada bulunan ergenlik dönemini yaşayan 1-2 çocuğumuzu hata yapmaktan alıkoyduysak ne mutlu bize…

Okul Müdürü Sayın Mehmet Karabulut’a, Müdür Yardımcısı Sayın Oğuzhan Zirek’e, Bilişim Teknolojileri öğretmeni Sayın M. Bahattin Alper hocamıza, öğrencileri ile programa göstermiş oldukları ilgi ve hassasiyetten dolayı hem tebrik ediyor hem de ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum. Bilişim mağduru olması ihtimal bir çocuğumuzu dahi uyandırabildiysek ne mutlu bize.

FEBİTEK 21 Nisan günü de bilgi ve iletişim teknolojileri alanından yenilikçi yaratıcı çözümler sunan NETAŞ gibi bir firmaya ev sahipliği yaptı. Bu etkinliğin en güzel tarafı kişisel gelişim, girişimcilik ve artık bir mühendiste olmazsa olmaz olan İngilizce dili üzerinde vurgu yapıldı. Bir mühendiste olması gereken vasıflar ve özel sektörlerde neden tercih edildiklerini anlattılar. Bir öğretim dönemi işyeri eğitimi zorunluluğu olan öğrencilerden müracaat edenleri mülakat sınavına alarak öğrencileri seçtiler. İyi bir firmada staj yapacak öğrenci için bir yerde de iş kapısı açılmış oldu. Şöyle ki; NETAŞ staj süresince öğrenciden memnun ise sonraki adımda işe alabilecek. Bir mühendis adayına verilecek en büyük müjde bu olsa gerek.

Bir kulüp var ki her hafta, bazen haftada iki defa dahi kaliteli etkinlik yapıyor, işte o FEBİTEK. İşte o koşuyor, işte o bazı etkinliklerinde iş ve staj yeri bulma çabasına da girdi. FEBİTEK emektarları ve gönüllüleri tekrar teşekkür ediyorum size.

Etiketler

Yorumlar

Yorum Yapın !

Yorum yapmak için oturum açmalısınız.