TEMSİL ETTİĞİ KURUMUN AĞRILIĞINI KALDIRAMAYANLAR
- Kategori : 2008,Gazete Yazılarım,Mart
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.234 kez okundu
İnsanlar bulundukları ortamlara bağlı olarak çok farklı davranışlar sergileyebilmektedirler. Bazıları bir çevrede çok farklı bir kimlik taşırken, bir başka ortama geçtiklerinde görenleri hayrete düşürebilecek ve yadırganabilecek hareketleri yapabilemektedir. Kişilik olarak farklı davranışlar gösterenlerin içi dünyalarını bilebilmek ve gerçek kimliklerini öğrenmek istiyorsanız, o insanlarla bir süre oda arkadaşlığı yapmanızı, başka ortamlarda birlikte kalarak hareketlerini izlemenizi ya da maddi konularda bir ilişki içerisinde bulunmanızı tavsiye ederim.
Geçenlerde bir toplantıya katılmıştım. Bu toplantıya Türkiye’nin farklı illerinden katılanlar vardı. Her biri temsil ettikleri kurum içinde saygın yerlerinin olduğunu hissetiriyorlardı. Bu saygınlık, yanındaki mesai arkadaşlarının biribirlerine hitaplarından da anlaşılıyordu. Kurumlarında beyefedi ya da hanımefedi tavırları takınan kişilerin, bir arada eğlendikleri ve alkol aldıkları ortamlardaki tavırları o insanların iki ruhlu olduklarını ya da farklı ortamlarda ne kadar değişken karaktere büründüklerini göstermeye bazen yetiyordu. Bu ortamları izlerken üzülmemek de mümkün değil.
Bazıları temsil ettikleri makamın ağırlığını hak etmeden elde ettikleri için, bazıları farklı dünyalardan geldikleri için değişik bir ortam içerisine girdiklerinde, ciddi bir davranış bozukluğu sergileyebiliyorlar.. Hele bir de alkol almışlarsa ve hangi seviyede alkolü durduruması gerektiğinin farkında değillerse, öyle çirkin hareketler içerisine girebiliyorlar ki, mesai arkadaşları dahi bu davranışları gördüklerinde şok yaşabilmektedirler.
Seminerde gündüz hep “sayın”, “beyefendi”, “hanımefendi” hitaplarıyla muhatap olan bu kişiler, yaptıkları çok basit davranışlar sonrasında ne bu …..efendilikleri ne de bu ünvanları hak etmiş değildirler. Zayıf karakterli bu kişiler bazen alkol almanın zırhı arkasına saklanarak, gerçek iç dürtülerini ortaya koyabilmektedirler. Hatta işi o kadar ileri götürebilmektedirler ki mesai bayan arkadaşlarına sarkıntılık, ya da diğer bir arkadaşına küfürlü hakaret etmek gibi çirkin diyaloga girerek acınacak duruma düşmektedirler.
İki ruha sahip kişiliklerin altında birçok değişik nedenler yatabilmektedir. Bu guruba girenlerin bir kısmı haketmeden bir makam elde ettikleri için, işgal ettikleri koltuğun ağırlığı altında ezilmektedirler. Bazıları yetiştikleri varoşlarda sürekli aşağılanmış olacaklar ki, fırsat ellerine geçtiğinde bu kez de intikam almaya yönelebilmektedir. Toplumsal gelişmelerden bihaber, nezâket kurallarını bilmeyen, yeterince bir eğitim almadan ve haketmeden, temsil ettikleri politik gücü arkasına alan bu beyefendilerin (!), gerçek yüzlerini alkol aldıktan sonra daha iyi anlayabiliyorsunuz.
Görgü kurallarını bilmeyen bu kişilerin toplum tarafından uyarılmaları ya da o ortamlarda dışlandıklarını hissettirmek gerekir. Çünkü adeta çılgına dönen bu kişiler ile ilgilenildiğinde iyice ipin ucunu kaçırdıklarını gözlemliyoruz. Belki de bu şekilde ilgi odağı olmaktan mutlu olmuştur. Çalışanlar da korkmadan amirinin ya da mesai arkadaşının sıradışı hareketlerinden rahatsız olduğunu hissetirmelidir. Davranışlarıyla veya rahatsız oldukları konuları açıkça konuşarak ve gerekli yerde tavır koyarak kişisel saygınlıklarını koruyabilmelidirler. Kurumlarda korunması gereken aile olgusu asla bozulmamalı, bozmak isteyenler de büyük bir engel ile karşılaştırılır ise olumsuz davranışlarına son verme düşüncesi hakim olabilir.
Bu ortamda beyefendi denilen kişilerin sakıncalı davranış ve sözlerine hanımefendilerin de çanak tutmamaları gerekir. Sinyal almayan beyefendi kendisini daha kolay toparlayabilecektir. Yine bu ahlâksız davranış içerisine girenler, çevrelerindeki arkadaşlarından destek alamadıklarını ya da soyutlandıklarını gördüklerinde, ister istmez kendilerine çeki düzen vermek ve bulundukları makamın ağırlığını en iyi şekilde temsil etmeye çalışacaklardır. Makamlar her zaman insanlar tarafından saygı görür. Ama arzu edilen şudur ki; Makam da oturan kişinin kişilik özelliklerine gösterilen saygı ile makama duyulan saygı bütünleşik olsun.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.