ÜNİVERSİTELERDE ÖĞRENCİLERE DESTEK BİRİMİ
- Kategori : 2010,Aralık,Gazete Yazılarım
- Yorum Yok
- Ekleyen : Nurhayat VAROL
- Okunma :1.451 kez okundu
Üniversitelerimizde okuyan gençlerimizin büyük bir bölümü maddi açıdan sıkıntı içerisinde eğitim ve öğretimlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar. Burs bularak katkı alabilenlerin sayısı çok azdır. Birçok öğrenci doğru dürüst beslenmelerini dahi sağlayamamaktadır.Bazı gençlerin gururları ve “Acaba yardım istersem, ayıp olur mu?” düşünceleri yüzünden, çok ilkel koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını biliyoruz.
Eşim Prof. Dr. Asaf Varol 2007-2008 yıllarında Siirt Üniversitesinde rektör vekili olarak görev yaptığı dönemlerde, Siirt’de de öğrencilerin yaşam standartlarını gözetleme fırsatı bulmuştum. Okuyan öğrencilerin bir bölümünün kardeş sayılarını duyduğumda hayretler içinde kalmıştım. Bazı öğrencilerimizin yirminin üzerinde kardeşleri vardı. Bu kardeşler de birkaç anneden doğmuştu. Bu kadar kalabalık bir aile, nasıl bir geliri olmalı ki çocuklarını geleceğe hazırlayabilsin!
Eşim ile bu durumu konuştuk ve bir nebze olsun bu durumdaki öğrencilere destek sağlamak için Üniversite Mensupları Derneğini kurmuştuk. Bir avuç gönüllü akademisyen ve eşleri ile yola çıkmıştık. Kısa sürede birçok etkinlik düzenlemiş ve bunun sonucunda yardımsever insanlarımızın katkıları ile maddi destekler sağlamıştık. Bu dernek sayesinde sayıları az da olsa bazı öğrencilere burs verebilmiş, giyim ve kuşam malzemeleri tedarik etmiştik.
Siirt Üniversitesinde bu bağlamda bir uygulama daha yapılıyordu. Kantine asılan etiketlerde, o gün için kaç tane tostun, sandiviçin, bisküvinin veya kaç tane içeceğin ücretsiz alınabileceği belirleniyordu. Bu yiyecek ve içeceklerin finansörü Üniversitede görevli akademisyen ve idari personel idi. Öğrenci panoya bakarak almak istediği yiyeceğe ya da içeceğe ait kuponu kendisi alıp kantindeki görevliye veriyordu. Böylece öğrenci aldığı yiyeceğin kimin tarafından sağlandığını da bilmiyordu. Güzel bir sosyal dayanışma örneği idi.
Fırat Üniversitesi bünyesinde de geçenlerde kadınlar kolu aracılığı ile Öğrenci Destek Birimi kuruldu. Rektörün eşi Bayan Nadire Bingöl’ün başkanlığını yaptığı kadınlar kolu üyelerinin ortak çabası ile oluşturulan bu birime hayırsever esnaflarımızın (Özellikle de Harmanşah giyim) destekleri ile birçok giysi sağlandı. Bu giysiler ihtiyaç sahibi öğrencilerimize dağıtılacak. Diğer taraftan elde edilen maddi yardımlar ile öğrencilere ücretsiz yemek verilmektedir. Her gün bir öğün yemek desteğinde bulunmak dahi, yoksul öğrenciler için büyük bir yardımdır.
Görev yaptığım süre içerisinde günde sadece bir porsiyon çorba içecek kadar parası olan, okulun sadece bir dönemlik masrafını ailelerin karşılayacağı sonraki dönemlerde de öğrencinin ne yapacağının halen belli olmadığı durumları, yaklaşık 10 günlük bayram tatillerinde yol ücretinin fazla olması nedeniyle çocuğuna eve gel diyemeyecek durumda olan aileleri gördüğüm zaman hemen gözümün önüne uzakta olan çocuklarım gelir ve içim bir başka burulur, sonra da “bu çocuklar için ne yapabiliriz?” diye çeşitli yardım kuruluşlarına veya başka çözümler için başvurulara başlarız. Ekonomik yönden öğrencinin çöküntü yaşaması bir başka üzüntüdür. Gençlerin meslek anlamında hayalleri, beklentileri vardır. Yaşam içerisinde çok da uzun olmayan Üniversite hayatında ihtiyacı olan öğrenci desteklenip öğrenimini bitirmesi gerçekleştirildiğinde hayatında unutamayacağı anları yaşamış ve değerini bilmiş olacak ki o da meslek hayatında kendi durumundaki öğrencileri destekler diye düşünüyor ve umut ediyorum.
Üniversitelerde kadınlar kolunun mutlaka kurulması artık ihtiyaç olmuştur kanısındayım. Çünkü bayanlar bir araya gelerek, kermesler düzenleyerek gelir getirici faaliyetleri daha kolay yapabiliyorlar. El birliği ile yapılan faaliyetler sayesinde özellikle kermesler aracılığı ile maddi kaynaklar sağlanabilir ve yoksul öğrencilere karınca kararınca yardımda bulunulabilir. El ele nice günlere.
Etiketler |
Yorumlar
Yorum Yapın !
Yorum yapmak için oturum açmalısınız.